En Sıcak Konular

Kanuni'nin kalbi altın kapta

1 Aralık 2012 13:01 tsi
Kanuni'nin kalbi altın kapta Türkiye, Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'ın Zigetvar kenti yakınlarında bulunduğu düşünülen türbesini bulabilmek için girişim başlattı.

Macaristan'da Kanuni'nin kalbinin ''bir altın kabın'' içine konularak gömüldüğü yönünde yaygın bir inanış var.

Macar basını, Türkiye'nin girişimini ''Türkler Sultanın kayıp kalbinin peşinde'' başlığıyla duyurdu. Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Macaristan'ın Zigetvar kenti arasında yapılan bir anlaşmayla, bundan 450 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar önlerinde hayatını yitirmesinin ardından iç organlarının defnedildiği türbe ortaya çıkarılmaya çalışılacak.
Macar arkeolog ve tarihçileri tarafından oluşturulan bir ekiple sürdürülecek çalışmalar Türkiye tarafından finanse edilecek.

Aradan geçen yıllar içinde tamamen kaybolan türbenin izinin bulunabilmesi çalışmalarına ve de Zigetvar şehrindeki Osmanlı anıtlarının ve kalenin restorasyonu için Ankara 2 milyon Euro'nun üzerinde bir maddi kaynak oluşturulduğunu açıkladı. 1566 yılında Osmanlı ordusu Zigetvar kalesini kuşatmış, ancak kalenin ele geçirilmesinden birkaç gün önce Kanuni hayatını kaybetmişti.
Sultanın vefatı ordudan saklanmıştı. Padişahın naaşı daha sonra İstanbul'a götürülüp orada defnedilmiş olsa da, iç organları Zigetvar şehri yakınında, Osmanlı ordusunun karargâhının bulunduğu bölgede toprağa verilmişti. Daha sonra da bu mezar bir türbe haline gelmişti.

'Süleyman'ın kalbi altın kapta'

Osmanlının bölgeden çekilmesinin ardından türbenin izi kaybolmuş olsa da, Macarlar arasında "Muhteşem Süleyman'ın kalbinin" Zigetvar dolaylarında altın bir kaba konularak gömüldüğüne dair yaygın bir inanış var.
Bu nedenle de haber Macaristan'da da ilgi ve heyecan yarattı. Macar basını haberi "Türkler Sultan'ın kayıp kalbinin peşinde" manşetiyle üst sıradan verirken, Türkiye'nin bu iş için ayırdığı paranın Zigetvar şehri açısından çok önemli bir destek olacağının da altı çizildi.
Araştırmayı yapan uzmanlar, maddi desteğin ardından bölgede zaten birkaç yıldır devam etmekte olan arama faaliyetlerinin bundan böyle teknolojinin en yeni kazanımlarının da dâhil edilmesiyle sürdürüleceğini açıkladılar.
Bilim adamları keşif uçaklarıyla gerçekleşen arazi tetkikleriyle ve havadan çekilen fotoğrafların bilgisayar analizleriyle yüzlerce yıllık izlerin bile kolayca ortaya çıkarılabileceğini umut ediyorlar.
Kanuni Sultan Süleyman'ın 500. doğum yıldönümü olan 1994 yılında da iki ülke arasında işbirliği yapılmış ve Türkiye'nin maddi desteğiyle Zigetvar'da Türk Macar Dostluk Parkı inşa edilmişti.

Bu haber 1,902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs