En Sıcak Konular

'İsrail'e güçlü tepki zamanı geldi'

1 Aralık 2012 12:21 tsi
'İsrail'e güçlü tepki zamanı geldi' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5'inci Toplantısı'nda konuştu.

Four Seasons Oteli'nde düzenlenen toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile katılımcı bakanlar ve heyet başkanları, aile fotoğrafı çektirdi.

Katılımcıların daha sonra salondaki yerlerinin almasının ardından toplantı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasıyla başladı.

Toplantıda, taraflar arasında siyasi istişareler gerçekleştirilecek, güvenlik, ekonomi, kültür ve sosyal kalkınma gibi çeşitli alanlarda işbirliği olanaklarının daha da geliştirilmesi amacıyla görüşmeler yapılacak.

Toplantıda, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra 15 ülkeden bakan düzeyinde, 6 ülkeden de çeşitli düzeylerde katılımcı yer alıyor.

A.A.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

- İsrail’in barış sürecini tahrip eden politikalarına güçlü tepkiler vermenin zamanı gelmiştir

- Filistin’in zaferinin BM’nin birçok üyesinin kararıyla kabul edilmiş olması bizi ayrıca memnun etti.

- Uluslararası toplum olarak Filistin halkına yönelik sorumluluğumuz henüz bitmemiştir.

- Türkiye olarak Filistin’in uluslararası alanda hak ettiği konuma erişmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.

- Filistin bayrağının BM’de tam üye olarak dalgalanması en büyük dileğimizdir.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Batı Şeria'da işgal ettiği topraklarda 3 bin yeni konuta onay veren İsrail'e tepki gösterdi.

"İsrail hâlâ eski politikalarını sürdürerek işgalini daha da pekiştirmek istiyor." diyen Davutoğlu, "Buradan İsrail'e ve dünyaya şu mesajı iletmek istiyoruz. Yerleşim projelerine rağmen Batı Şeria ve Gazze 1967 sınırları içinde sadece ve sadece Filistinlilere aittir. Ebediyen de Filistinlilerin olacaktır. Başkenti Kudüs-ü Şerif olan, Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin BM'ye tam üye olarak kabulünün de geleceği günleri hasretle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk Arap İşbirliği Forumu toplantısının ardından açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, BM'de Filistin'in gözlemci devlet olarak tanınmasına da değindi. Bu girişime destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Bakan Davutoğlu, ABD'nin de aralarında olduğu hayır oyu kullanan 9 ülkeye çağrı yaptı. Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu talebin 138 oy gibi çok yüksek oy oranıyla geçmiş olması da uluslararası vicdanın Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Ümit ederiz ki hayır oyu veren 9 ülke de tutumlarını tekrar gözden geçirir ve uluslararası toplum içinde yalnızlaşmaktan, bu şekilde çok küçük bir grup halinde kalmaktansa, Filistin Devleti'nin devlet olma gerçeğini bir an önce kabul ederler."

Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur da bağımsız Filistin Devleti'nin en kısa zamanda kurulmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi de Türkiye ile Arap ülkelerinin tüm meselelerde aynı görüşlere sahip olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Cihan



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs