En Sıcak Konular

Putin’in ziyaretinde 9 ayrı anlaşma

1 Aralık 2012 12:13 tsi
Putin’in ziyaretinde 9 ayrı anlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin üçüncü toplantısı için Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyarette imzalanacak anlaşmalar netleşti.

Ekonomi, finans, güvenlik, ticaret ve kültür alanlarında 9 ayrı anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

Rusya ve Türkiye hükümetler arasında, Türkiye’deki Rus mezar ve anıtlarının imarı ile, Rusya’daki Türk mezar ve anıtlarının imarı konusunda anlaşma imzalanacak. Rusya’nın Krasnoyarsk kentinde 1915 yılında inşa edilen Troitski mezarlığındaki anıt ve şehitlik ilk elden imar edilecek. Rusya da İstanbul yakınlarında 1877-1878 Rus-Türk savaşında ölen Rus askerlerinin anısına yapılan San-Stefano kilise anıtını yeniden inşa etmeyi planlıyor.

Hükümetler arasında imzalanacak ikinci anlaşma karşılıklı olarak kültür merkezlerinin kurulması ve faaliyetlerine ilişkin anlaşma. Buna göre Türkiye’de Moskova’da, Rusya da Ankara’da ilk resmi kültür merkezlerini açacak. Karşılıklı mutabakat çerçevesinde İstanbul ve St. Petersburg başta olmak üzere, diğer kentlerde de şubelerin açılması öngörülüyor.

Rusya ve Türkiye arasında Karma Ekonomik Komisyon’un (KEK) bünyesinde 2012-2015 yıllarını kapsayan Rusya ve Türkiye hükümetleri arasında ticari-ekonomik ve bilimsel-teknik işbirliğinin orta vadeli plan imzalanacak.

Rusya ve Türkiye arasında sosyal alanlarda faaliyet göstermesi için kurulan Toplumsal Forum yeniden aktif hale geliyor. Türkiye’den TBMM Dış İşleri Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır’ın ve Rusya’dan Yurtdışı Rusya Vatandaşları Federal Ajanslığı Başkanı Konstantin Kosaçev’in eş başkan olduğu forum vesilesi ile de ortak “Eylem Planı” imzalanacak.

Türkiye Maliye Bakanlığı Mali Suçları Soruşturma Bürosu ile Rusya Federasyonu Federal Mali Kontrol Servisi arasında kara paranın aklanması ve terörizm finansmanı ile mücadele alanında işbirliğine ilişkin protokol imzalanacak.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi arasında işbirliği protokolü imzalanacak. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Rusya Enerji Bakanlığı Rusya Enerji Ajansı arasında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında mutabakat muhtırası imzalanacak.

Denizbank’ı 3,6 milyar dolara satın alarak Türkiye’de önemli bir finans yatırımına imza atan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank da iki ayrı anlaşma imzalayacak. Buna göre Sberbank Rusya’nın T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Türkiye İhracat Kredi Bankası ile mutabakat ptokolü parafe edecek.

Cihan



Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,017 µs