En Sıcak Konular

'Gözaltında şiddet gördüm'

30 Kasım 2012 17:30 tsi
Avrupa Parlamentosu eski üyesi Feleknas Uca, gözaltında olduğu süre içerisinde psikolojik şiddet gördüğünü söyledi.


İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 13 Kasım'da üstünde çok sayıda "kaydedilmemiş" B1 vitamini bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra önce Yabancılar Şubesi'ne, ardından da Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen, 16 Kasım'da da sınır dışı edilen Avrupa Parlamentosu eski üyesi Feleknas Uca*, gözaltında psikolojik şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

Almanya'da  konuşan ve sorulara Almanca yanıt veren uca, "İlk kez insani yardıma teşekkür yerine izolasyon, sınır dışı edilmeyle karşılaştım" dedi.

"PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖRDÜM"

Yurtdışından gelişinde açlık grevindeki mahpuslar için 248 kutu B1 vitamini hapı getiren ve faturası da yanında bulunan vitaminlerin "gümrüğe kaydedilmemiş olduğu" gerekçesiyle gözaltına alınan Uca, "Şiddet gördünüz mü?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Tabii, psikolojik şiddette uğradım. Evet dayak yemedim, ama bana yapılan davranışlar, uygulanan muamele psikolojik şiddetti. Her isteğim red edildi. İlaçlarımı almama izin verilmedi. Bana yaklaşımları hep bir sohbet havasındaydı. Sonuçta yapılanlar direkt olarak değil ama dolaylı psikolojik şiddetti. Yıllardır Avrupa’da insan hakları konusunda çalışıyorum. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili Türkiye'ye defalarca gidip geldim. Avukatımla konuştum. Bana dosyanın kapanıp kapanmadığını veya içinde ne gibi bir suçlamanın olduğunu bilmediğini söyledi. Bir başka skandal da tabii vitamin B ve KCK davası ilişkilendirilmesi. Şu anda Türkiye'ye seyahat yasağımın olup olmadığını bilmiyorum. Böyle bir yasağın olup olmadığını Türkiye Büyükelçiliği'ne soracağım. Umarım Türkiye bunu yapmaz."

"KCK'YE ÜYE OLACAK OLSAM BUNU B VİTAMİNİ TABLETİYLE YAPMAZDIM"

KCK üyeliği iddiaları konusunda ise Uca, "Eğer ben KCK'ye üye olacak ve çalışacak olsaydım bunu yıllar önce yapardım. Bunu B vitamini tableti ile yapmazdım... Gerçekten hayal kırıklığına uğradım. Havaalanında bir kadın polis bana deklarasyonu dert etmememi, sonradan deklare edip, bir para cezası ödeyip durumu düzelteceğimi söyledi. Fakat öyle olmadı. Önce gözaltına alındım. Sonra 24 saat izolasyona tâbi tutuldum. Bu, avukatım gelene kadar sürdü. Daha sonra Kumkapı’daki yabancılar nezarethanesinde, Türkiye’den gönderilecek kaçak sığınmacılarla beraber tutuldum. Tabii çok üzücü. Ama burada bir şey de öğrendim ki Türkiye’deki kaçaklara uygulanan prosedür, Almanya ve Avrupa ile aynı değil."

"TÜRK MEDYASI BANA SORU SORMADI"

Uca, Türkiye'deki medyaya da eleştiri yönelterek, "Türk halkına Kürt halkına söylemek istediklerim vardı, ama Türk medyası bana soru sormadı. Benimle röportaj yapmadı. Ben hayatım boyunca insanî yardım için çabaladım, çalıştım. Bunu devam ettireceğim. Van depreminden sonra vakıf olarak oraya yardım ettik. Van'a getirdiğim vitamin B tabletleri beraberimde seyahat ettim. O zaman bir problem olmamıştı. Filistin'de aktivist olarak bulundum. İlk kez insani yardıma teşekkür yerine izolasyon, sınır dışı edilme ile karşılaştım. Bir kez daha kamuoyuna söylemek isterim ki, ben bugüne kadar insani yardım, kadın ve çocuk haklarının desteklenmesi konusunda çalıştım. Beni bundan ne sınır dışı etmeler ne izolasyon ne de gözaltına alma alıkoyamaz. Bundan sonra da bu şekilde demokrasi ve ortak mutluluk için çalışmaya devam edeceğim" dedi. (imç)




Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs