En Sıcak Konular

Şam'da çatışma şiddetlendi!

30 Kasım 2012 15:05 tsi
Özgür Suriye Ordusu ile Esed güçleri arasında, uluslararası Şam Havaalanıyla şehir arasındaki iki anayolda şiddetli çatışmaların yaşanıyor...

Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre Şam Havaalanına giden 'Güney Bindirme yolu' ve Akreba yolunda, rejime bağlı ordu birlikleriyle muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalardan dolayı uçak seferleri iptal edilirken, havaalanı ve şehir arasında iletişimin koptuğu, ordunun havaalanı yolundaki Akreba semtini savaş uçaklarıyla bombaladığı belirtiliyor.

Dün akşam saatlerinden itibaren, internet ve GSM şirketlerinin sağladığı iletişimin kesik olduğu Suriye'de, uzun süreli elektrik kesintilerinin yaşandığı, ciddi derecede gıda ve yakıt sıkıntısı olduğu ifade ediliyor.

BM: HUMUS'TA 250 BİN KİŞİ EVİNDEN OLDU

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye'nin Humus kentinde bugüne kadar 250 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BMMYK sözcüsü Melissa Fleming, basına yaptığı açıklamada, Humus ve civarında evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 250 bin kişinin, soğuk barakalarda yaşamak zorunda kaldığını belirtti.

Fleming, kentteki hastanelerin yarıdan fazlasının kullanılmaz durumda olduğuna işaret ederek, kentte ayakkabı, battaniye, ilaç gibi temel gereksinimlerin de karşılanamadığını söyledi.

BM sözcüsü, resmi rakamlara göre, Ürdün'de 137 bin, Lübnan'da 133 bin, Türkiye'de 123 bin, Irak'ta 60 bin ve Kuzey Afrika ülkelerinde 9 bin 700 olmak üzere yaklaşık 465 bin Suriyelinin sığınmacı konumunda olduğunu dile getirdi.

Suriyeli sığınmacıların geçiş yollarının güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunan Flemming, Suriyelilerin Ürdün'e gitmeye çalışırken saldırılara hedef olduğunu ifade etti.

Suriye'de 20 aydır süren çatışmalarda, 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

LAZKİYE'DEN PATLAMA SESLERİ GELİYOR

Lazkiye'nin Bayırbucak bölgesindeki patlama sesleri, Hatay'ın Yayladağı ilçesinden duyuluyor.

Suriye'nin Lazkiye kenti Bayırbucak Türkmen bölgesinde yer alan Göğdağ, Murtlu ve Kepir köylerine Esed güçleri tarafından uzaktan ağır silahlarla saldırıldığı öğrenildi.

Patlama ve bomba sesleri Yayladağı ilçesinin sınır köylerinden ve ilçe merkezinden de duyuldu.

ABD SİLAH YARDIMINA HALA KARŞI

ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye'nin askeri değil siyasi bir çözüme ihtiyacı olduğunu belirterek, "Silah gönderme veya göndermeme politikamız üzerinde düşünürken, bu taktiğin Suriye halkının siyasi çözüme ulaşmasını sağlama stratejisinin başarılmasına katkıda bulunduğundan emin olmak istiyoruz" dedi.

Ford, ABD'deki düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü (MEI) ile Uluslararası Yardım ve Kalkınma Teşkilatı (IRD) tarafından düzenlenen, "Suriye: İnsani Etkiler ve ABD'nin Yanıtı" başlıklı toplantıda konuştu.

Ford, "NATO'nun Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırması beklenen Patriot füzelerinin maksadı nedir?" sorusu üzerine, "Suriye'deki çatışma yüzünden Türk vatandaşları hayatını kaybetti, bunu tekrar söylemek istiyorum; Suriye'den gelen top mermileri yüzünden Türk vatandaşları hayatını kaybetti. Türkiye'nin, NATO ittifakının bir üyesi ve (Suriye yüzünden) can kayıpları vermiş bir ülke olarak, NATO üzerinden savunma yardımı talebinde bulunmaya hakkı var. Bu talepte bulunuyorlar ve biz bunu destekliyoruz. Görev, Türkiye'nin savunmasını desteklemek" dedi.

"ABD'nin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK) Suriye halkının meşru temsilcisi olarak resmen tanıması için ne gibi şartların oluşması gerektiğine" dair soru üzerine Ford, şunları kaydetti:

"Çok net olmak istiyorum, Suriyeli muhalefet koalisyonunun çabalarını çok kuvvetle destekliyoruz. Onların, kesinlikle Suriye halkının arzularının meşru bir temsilcisi olduğunu düşünüyoruz ve onlarla birlikte çalışacağız, işbirliği yapacağız. Suriye'nin geleceğine dair bir vizyona sahipler. Demokratik, insan haklarına saygı gösteren ve bölgede istikrar gücü olan, bizim de kuvvetle destek verdiğimiz bir Suriye vizyonu. Onlar kendilerini geliştirdikçe bizim de pozisyonumuzun evrileceğini bekliyorum. Ancak şu noktada çok net olmak isterim; koalisyonun kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve onlarla birlikte çalışacağız."

"Hama'daki katliamı tekrar görmek istemiyoruz"

Ford, başka bir soru üzerine, Suriyelilerin internet erişimine yönelik kısıtlamaların yeni bir gelişme olmadığını, "rejimin İran'ın yardımıyla interneti, muhalefet aktivistlerinin izini sürmek, tutuklamak ve öldürmek için kullandığını" belirtti.

Bu nedenle, ABD olarak, Suriye muhalefetine silahlı olmayan yardımlarında Suriye halkının ülkede olup bitenleri dünyaya duyurabilmesi için haberleşme teçhizatlarına özel vurgu yaptıklarını ifade eden Ford, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hama'da onbinlerce kişinin öldüğü 1982 katliamının tekrarını görmek istemiyoruz. O tarihte, dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed, tüm haberleşme imkanlarını kesmişti ve dünya hiçbir zaman Hama'da neler olduğuna dair net bir resme sahip olamadı. O olaydan bir yıl sonra Suriye'ye turist olarak gitmiştim ve Suriyeliler bile Hama'da tam olarak neler olduğunu merak ediyordu. Bunun tekrar olmasını istemiyoruz. Gece haberlerinde gördüğünüz fotoğrafların çoğu, bizim Suriye içerisindeki çok cesur ve kararlı muhalefet aktivistlerine tedarik ettiğimiz haberleşme teçhizatlarından geliyor. Suriye hükümetinin koyduğu internet kısıtlamalarını bertaraf etmelerine yardımcı olmak için muhaliflere 1000'in üzerinde silahlı olmayan malzeme sağladık."

Ford, New York Times gazetesinde çıkan, "ABD yönetiminin Suriye'de bundan sonra daha aktif olacağı" şeklindeki haber ve ileride muhalefete olası silah yardımları konusundaki bir soru üzerine, "Suriye'de çok aktifiz. ABD, insani yardımlarda tek başına en fazla katkıda bulunan ülke. Bunu tekrar söyleyeyim; ABD, Suriye'deki insani krizde tek başına en fazla yardımda bulunan ülke" dedi.

ABD'nin Suriye'deki çatışma ortamından etkilenenlere yardımlarından örnekler vererek, insani yardımlarda çok aktif olduklarını vurgulayan Ford, aynı şekilde Suriye rejimine çok sert yaptırımların getirilmesi noktasında da çok yoğun çaba gösterdiklerine dikkati çekti.

"Silahlar strateji değil taktiktir"

Ford, ABD'nin Suriyeli muhaliflere gelecekte olası silah yardımları konusunda da, ''Birçok kişi, aktif olmayı silahlarla bağlantılandırıyor ve bunun bir hata olduğunu söylemeliyim. Silahlar bir strateji değildir, silahlar bir taktiktir. Bunu bir daha söyleyeyim; silahlar bir taktiktir. Bunu çok net söyleyeceğim; askeri çözümün Suriye için en iyi yol olmadığını düşünüyoruz. Bir tarafın diğer tarafı ele geçirerek kazanma çabaları sadece şiddeti uzatacaktır ve zaten korkunç vaziyette olan insani durumu daha da ağırlaştıracaktır" dedi.

Buna karşın Suriye'nin siyasi bir çözüme ihtiyacı olduğunu belirten Ford, bu noktada geçen Temmuz ayında muhalefetin açıkladığı planı olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Ford, "Buradaki soru, silahların bu siyasi çözüme yardım mı ettiği, yoksa daha mı zorlaştırdığı. Muhalefete silah sağlamak, Beşşar Esed'i destekleyen kesimleri ikna edecek mi, yoksa daha fazla çatışmaya mı yol açacak? Üzerinde düşündüğümüz soru bu" ifadesini kullandı.

Ford, ABD olarak silah yardımı seçeneğini hiçbir zaman masadan kaldırmadıklarını ama silahların radikallerin eline geçmesini de istemediklerini ifade ederek, Suriye'de hala radikallerin bulunduğunu ve hatta varlıklarının giderek de güçlendiğini belirtti ve bunun gerçek bir problem olduğuna işaret etti. Bu durumun siyasi çözüme ulaşmada ek zorluklar yarattığını dile getiren Ford, "aşırılıklar"a yardım etmeyip, onların izole edilmesinin önemi noktasında ABD olarak diğer ülkelerle görüşmeye devam ettiklerini, bu noktada kendilerinin, bir yıl öncesine göre Suriye'de faaliyet gösteren silahlı gruplara dair daha fazla bilgi sahibi olmalarının iyi bir gelişme olduğunu kaydetti.

"Radikaller, siyasi çözüme gerçek tehdit"

Radikal grupların, ülkedeki muhalif silahlı güçlerin çoğunluğunu oluşturduğunu düşünmediği dile getiren Ford, "Silahlı muhalefet liderlerinin çoğunluğu, Alevi ve Hristiyan toplumlarına ulaşmada iyi bir iş çıkardı bence. Bunun için takdir edilmeliler. Ancak radikaller, Suriye'nin ihtiyaç duyduğu siyasi çözüme gerçek bir tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla silah gönderme veya göndermeme politikamız üzerinde düşünürken, ki şu anda göndermiyoruz, bu taktiğin Suriye halkının siyasi çözüme ulaşmasını sağlama stratejisinin başarılmasına katkıda bulunduğundan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.

Suriye muhalefetine mensup, hem siyasi hem de Özgür Suriye Ordusu gibi silahlı gruplara da insan haklarına saygı gösterilmesi ve sivilleri hedef alınmamasının önemini bildirmeye devam ettiğini belirten Ford, "İnsanların, ulusal uzlaşıya ulaşmanın tek yolunun siyasi çözümden geçtiğini anlamalarını sağlamalıyız" dedi.

Ford, rejimin, sivillere hava unsurlarıyla saldırmasının "menfur ve çok çirkin" olduğunu da belirterek, "Suriye ordusu zayıflıyor, gerçekten zayıflıyor" dedi.

ÖLÜ SAYISI 107'YE YÜKSELDİ

Suriye ordusunun düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 107'ye yükseldiği bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordunun hava ve tank destekli olarak başkent Şam'ın Hacer Esved, Tedamun, Mazamiye, Yelda ve Doğu Guta bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 39 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını belirtti. Örgüt, İdlib'te 25, Humus'ta 18, Halep'te 12, Dera'da 8, Hama'da 3, Deyru'z Zor ve Haseke'de birer olmak üzere ülke genelindeki operasyonlarda ölenlerin sayısının 107′ye yükseldiğini duyurdu.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ise Dera'nın Tafas beldesinde yaşanan çatışmalarda muhalif birliklerin iki tankı imha ettiğini ve çok sayıda askeri mühimmatı ele geçirdiğini bildirdi.

SRGC, İdlib'in Cisr eş-Şuğur bölgesinde de iki ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydetti.

Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri (LCC), Özgür Suriye Ordusu'nun son iki günde rejim güçlerine ait 4 savaş uçağı ve bir helikopteri düşürdüğünü iddia etti.

Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs