En Sıcak Konular

Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi?

30 Kasım 2012 16:00 tsi
Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aralık ayında doğalgaz elektriğin Kasım fiyatlarından satılacağını açıkladı. Meskenler ve sanayicinin nasıl etkileneceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşların Aralık ayında gerek doğalgaz gerek elektriği Kasım fiyatlarından alacağını belirterek, ''Sanayici ve mesken kullanıcılarına herhangi bir fiyat değişikliği yok. Kasım ayında onları etkileyecek bir düzenleme yapılmadı'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşların Aralık ayında sanayi ve meskende gerek doğalgaz gerek elektriği Kasım ayı fiyatlarından alacağını bildirdi. Yıldız, Meclis'te yaptığı açıklamada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Afganistan'ın Sandıklı ve Mezarı Şerif bölgelerinde petrol arama ihalesi aldığını açıkladı.

TPAO'nun farklı ülkelerde operasyonları olduğunu anlatan Yıldız, ''Dost ve kardeş ülke Afganistan'da da yaklaşık 215 milyon dolarlık işi Kuveytli, Afganistanlı ve dörtlü oluşturduğumuz konsorsiyumla aldık'' dedi.

Faaliyette üretim-paylaşım modeli de olacağını belirten Yıldız, petrol bulunması halinde TPAO'nun bu petrolden pay alacağını kaydetti.

Yıldız, bir gazetecinin BOTAŞ'ın kamu santrallerine verdiği doğalgaz fiyatına zam yapmasının elektrik fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, bakanlığa bağlı ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlar arasında zaman zaman bu tür düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Bununla ilgili vatandaşa sirayet edecek herhangi bir husus olmadığını dile getiren Yıldız, ''Vatandaşlarımız Aralık ayı içinde gerek doğalgazı gerek elektriği Kasım fiyatlarından alacak. Sanayici ve mesken kullanıcılarına herhangi bir fiyat değişikliği yok. Onları etkileyecek bir düzenleme yapılmadı Kasım ayında'' diye konuştu.

Taner Yıldız, fiyatları her ay kendi içinde değerlendirdiklerini belirterek, Aralık içinde dünyadaki petrol fiyatlarının, paritelerin ne olacağına ilişkin öngörüleri olmasına rağmen, fiyatlarla ilgili şu anda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Arz ve talepte herhangi bir değişiklik görünmemesine rağmen, bölgedeki siyasi istikrarsızlığın ham petrol fiyatlarını etkilediğine dikkati çeken Yıldız, fiyat değişikliği olmayacağına dair sözlerinin Aralık ayının sonuna kadarki dönemi kapsadığını ifade etti.

-Rusya ile enerji işbirliği-

Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki hafta yapacağı ziyarette enerji alanında yeni işbirliği alanlarına gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, ziyarette konuşulacak önemli konu başlıklarından birinin de enerji sektörü olduğunu söyledi.

''Rusya ile gerek stratejik gerekse fizibilitesi ispatlanmış birçok projeyi geliştirme imkanımız var'' diyen Yıldız, Rusya'nın Türkiye için çok iyi partner olduğunu vurguladı. Yıldız, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin, özellikle ekonomik derinliğin artmasından sonra farklı ülkelerle farklı projeler geliştirebilecek bir kabiliyeti oluştu. Bu kabiliyet çerçevesinde bize en yakın proje gerçekleştirecek ülkelerden biri Rusya'dır'' dedi.

Suriye ile ilgili sıkıntıların ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğinin zaman zaman sorulduğunu anlatan Yıldız, Rusya ile enerji sektöründe bu tür konulardan etkilenmeyecek platform oluşturduklarını bildirdi. Yıldız, Rusya ile enerji işbirliğinin güçlenerek artacağına dair inancını da dile getirdi.

-''Gensoru anlamsız hale geliyor''-

Yıldız, CHP'nin bor madenleriyle ilgili hakkında verdiği gensorunun bugün görüşüleceğinin anımsatılması üzerine de gensorunun 2 ay öncesine kadar anlamlı bir enstrüman olduğunu ifade etti. Bakanların, kendileriyle ilgili gensoruda bütün açıklığıyla cevap vermek durumunda olduğunu belirten Yıldız, ''Gayriciddi şekilde, mesnetleri, gerekçeleri temellendirilmemiş konularla devreye girmek, bu anlamlı argümanı anlamsız hale getiriyor. Siyasetin saygınlığını artırmaya çalıştığımız böyle bir dönemde böyle bir gensoru çıkışının doğru olmadığı kanaatindeyim'' dedi.

Borun özelleştirilmeyeceğini ısrarla vurguladığını dile getiren Yıldız, AK Parti Hükümet'inin ne son 10 yıllık programında ne de 2023 hedeflerine varana kadar bu konunun yer almadığını söyledi.

Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Sivas olaylarıyla ilgili DDK'yı görevlendirmesi konusundaki görüşünün sorulması üzerine, her kuruluşun farklı görev ve yetkisi olduğunu ve bunu kullandığını kaydetti.

 AA



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,953 µs