En Sıcak Konular

Doğalgaz'a yüzde 37 zam

30 Kasım 2012 14:04 tsi
Yeni fiyat düzenlemesi sonrası kamu elektrik santralleri için bin metreküp gazın fiyatı bin lira seviyesinden 1427 liraya yükseldi. Yüzde 37'lik zam kamu santrallerinin elektrik üretim maliyetinin de artması anlamına geliyor.


BOTAŞ kamu santrallerine verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yaptı. Amaç BOTAŞ'ın zararını azaltmak. Kamu, barajlardan ucuza ürettiği elektrikle paçal bir maliyet çıkarsa da gaza gelen bu fahiş zam, büyük bir ihtimalle Aralık ayında tükettiğimiz elektriğe zam olarak yansıyacak.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yeni bir zam gelip gelmeyeceğine ilişkin tartışmalar sürerken, BOTAŞ elektrik santrallerine verdiği doğalgaza rekor sayılabilecek zam yaptı. Yeni fiyat düzenlemesi sonrası kamu elektrik santralleri için bin metreküp gazın fiyatı bin lira seviyesinden 1427 liraya yükseldi. Yüzde 37'lik zam kamu santrallerinin elektrik üretim maliyetinin de artması anlamına geliyor.

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 41.5'i doğalgaz çevrim santrallerinde üretiliyor. Dolayısıyla santrallere verilen gazın birim fiyatının artması elektrik fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak. Bu da yakın bir dönemde elektriğe zam yapılmasına neden olabilir. Vatan'ın görüşlerine başvurduğu Enerji Bakanlığı kaynakları kamu santrallerine satılan doğalgazın fiyatının ortalama yüzde 37 seviyesinde arttığını söylerken, olası bir elektrik zammı konusundaki sorulara ise "yorum yok" yanıtını verdi.

Elektrik santralleri daha önce bin metreküp doğalgaza bin 40 lira fiyat öderken bu rakam son artışla bin 427 liraya yükseldi.

Resmi verilere göre BOTAŞ en fazla doğalgazı elektrik sektörüne veriyor. Geçen yıl satılan toplam 39.4 milyar metreküp gazın 18.9 milyar metreküpü enerji sektörüne gitti. Konut sektörüne 10.1 milyar metreküp gaz verilirken geri kalan bölüm ise sanayide diğer sektörlere satıldı.

Kamu devi BOTAŞ, mali dengeyi sağlamak için kamu elektrik santralleriyle alım garantili santrallara pahalı, konut (Dağıtım şirketleri) ve sanayi müşterilerine ise ucuz gaz satış politikası izliyor. BOTAŞ, son fiyat artışıyla ilgili sorulara yönelik bir bilgilendirme yapmadı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), en fazla doğalgazı gazı enerji sektörüne satıyor. Şirket aynı şekilde en fazla parayı da elektrik sektöründen kazanıyor. BOTAŞ geçen yıl gaz satışlarından yaptığı 25,9 milyar liralık cironun 13,8 milyarını enerji sektöründen elde etti...


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs