En Sıcak Konular

ABD 'altın' adımında kararlı

30 Kasım 2012 10:02 tsi
ABD 'altın' adımında kararlı ABD, Türkiye'den İran'a altın akışını da engelleyecek yeni yaptırımları uygulamakta ısrarcı.

Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, "Mesajımız açıktır. Pencere kapanıyor. Bekleme oyunu artık sona erdi" dedi.
 
ABD, Türkiye'nin İran'a yaptığı altın ihracatına yönelik adım atmakta kararlı.

ABD Senatosu, İran'ın enerji, limanlar, taşımacılık ve gemi inşa sektörlerini etkileyecek daha geniş bir yaptırım dizisini ele almaya hazırlanıyor.

Bu önlemlerin İran'a Türkiye'den altın girişinin de önünü kesecek düzenlemeler içereceği bildiriliyor.

Senato yetkilileri, Türkiye'ye sattığı doğalgazın Türk Lirası ödemelerini altın olarak çıkarmasının, İran ekonomisinin Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar karşısında ayakta kalabilmesine yardımcı olduğunu söylediler.

İran'a karşı hazırlanan yeni yaptırımları içeren tasarıyı hazırlayanlardan Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, "Mesajımız açıktır. Pencere kapanıyor. Bekleme oyunu artık sona erdi" dedi.

Söz konusu paket, ABD'nin İran'ın nükleer çalışmalarını finanse eden gelirlerini kesmek için bu yıl içinde hazırladığı üçüncü paket olacak.

Senato'da kabul edilirse bu öneriler, yıllık savunma politikası yasa tasarısına dahil edilecek. Tasarı, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde onaylandıktan sonra Başkan Barack Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.

DOĞALGAZA KARŞI ALTIN DÜZENİNE SON

Demokrasileri Savunma Vakfı Başkanı Mark Dubowitz, tasarının Türkiye'den İran'a altın akışını durdurmak için hazırlanmış hükümler de içerdiğini söyledi.

Bankacılık sektörü üzerindeki yaptırımlar nedeniyle Türkiye İran'dan aldığı gazın bedelini TL olarak ödüyor. İran ise kendisine ödenen TL ile altın alıyor ve kuryelerle Dubai'ye gönderdiği bu altını daha sonra ülkeye sokuyor.

Yeni önlemlere göre, bir ülkenin İran'dan doğalgaz alması sadece, bedelini İran'ın yasal mal veya hizmetleri satın almada kullanabileceği bir hesaba yatırmasıyla mümkün olacak. Ancak yasada İran'a kıymetli maden satışının ve transfer yasağının özellikle belirtilmesi bekleniyor.

Dubowitz, "Türkiye'ye bu esnekliği tanıdıktan sonra artık Senato gaz karşılığında altın düzeninin devamına hoşgörüyle bakmayacaktır" dedi.

YILDIZ, 'OLUMSUZLUK OLMAZ' DEDİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız dün yaptığı açıklamada, "ABD ile gaz, petrol ve madencilikle ilgili herhangi bir olumsuz durum, çatışma olmayacağı kanaatindeyim" dedi. Yıldız, ABD'nin kıymetli madenleri İran'a yönelik yaptırımlar kapsamına alması konusunun bu ülke ile görüşülmekte olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama Temmuz ayında imzaladığı bir emirle, İran hükümetinin dolar, ya da altın dahil olmak üzere değerli maden edinmesine yardımcı olacak taraflara yaptırım uygulamasını başlatmıştı. Obama yönetiminden bir yetkili, bu konuda "... devam etmekte olabilecek soruşturmalar hakkında bilgi veremeyiz" dedi.

ntvmsnbc



 

Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,697 µs