En Sıcak Konular

''Filistin UCM'ye gitme hakkına sahiptir''

30 Kasım 2012 09:56 tsi
''Filistin UCM'ye gitme hakkına sahiptir'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye hareketinden önce gazetecilere açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile Filistin'in artık 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne ulaşmasıyla çok önemli kazanımlar elde edildiğine işaret etti. Davutoğlu, "Öncelikle Filistin otoritesi lafsı yerine artık Filistin Devleti var." dedi.

Türk gazetecilerine Türkiye'ye hareketinden önce açıklamada bulunan Bakan Davutoğlu, Filistin'in devlet statüsünü kazanmasıyla artık bir devletin topraklarının işgal edildiği gerçeğinin uluslar arası toplum tarafından gözardı edilemeyeceğini kaydetti.

Filistin için yapılan BM'deki tarihi oylamada verilen lehte ve aleyhte oy sayılarının çok önemli olduğuna vurguda bulunan Bakan Davutoğlu, "Bu şu demektir; uluslararası toplum artık kahir ekseni ile Filistin davasını Birleşmiş Milletler davası olarak benimsemiştir." dedi.

Hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de kendisinin Filistin'e daha fazla destek bulabilmek amacıyla iki hafta önceden kampanya başlattıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Bugün ilk defa Filistin halkı Birleşmiş Milletler'den elle tutulur bir netice almış oldu." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) Filistin'in müracaat etmeyeceği yolunda bir garanti verilip verilmediği sorusuna bakan, "Hayır böyle bir söz verilmedi, verilmesi de doğru değildir. Filistin'in üye olma statüsüyle devlet olma hakkını alacağından her an bunu (UCM gitme) kullanma hakkına sahiptir. Ama bunu kullanıp kullanmama Filistin Devleti'nin vereceği bir karar." diye konuştu.

Filistin'in UCM'ye gitmemesini arzu edenlerin İsrail'e işgal altında tuttuğu topraklarda daha fazla yerleşim yerleri yapmaması konusunda baskı yapmaları gerektiğini belirten Davutoğlu şöyle devam etti: "Yalnızca Filistin'e baskı yaparak bölgede barış kurulmaz. Bugüne kadar hep Filistinliler üzerine baskı uygulandı, hep onlara müracaat etmeyin başınıza şu gelir, şunu yapmayın böyle sonuçları olur denildi. Peki İsrail'in yaptığı hukuk dışı uygulamaların müeyyidesi ne? O müeyyide yok. Şimdi o müeyyide doğmuş oluyor aslında bakarsınız."

Filistinliler arasında artık birlikteliğin sağlanması gerektiğine de açıklamasında yer veren Bakan Davutoğlu, bunu hem Abbas hem de Hamas lideri Halid Meşal ile görüştüklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu, Abbas'ın ilk zafer ziyaretlerinden biri Türkiye'ye yapmak istediğini ilettiğini, bunu da memnuniyetle kabul ettiklerini söyledi. BM'de alınan karar ile artık Filistin devletinin sınırlarının da artık belirlenmesi gerektiğini aktaran Davutoğlu, "Ve o sınırlara herkesin saygı göstermesi lazım. O bayrağın Doğu Kudüs'te dalgalanması lazım." dedi.

cihan

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,145 µs