En Sıcak Konular

CHP, koltuğa oturmadan istifasını istedi

29 Kasım 2012 13:35 tsi
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kamu Başdenetçiliği'ne seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun hem etik hem de seçilebilirlik tartışmalarının odağına oturduğunu belirterek, ''Erdemli davranış, istifa etmesidir'' dedi.

Düzenlediği basın toplantısında, Ömeroğlu'nun seçildiği tarihte 65 yaşını bitirdiğini hatırlatarak, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca seçilme şartlarını taşımadığını ileri sürdü. Yasa'nın ''seçilebilme şartları''nı düzenleyen maddesinin alt sınır olarak 50 yaşı öngördüğünü ancak üst yaş sınırı belirlemediğini ifade eden Kart, Kurum'da görev yapanlara istisnai hükümler getirdiğini, 'göreve seçilenlerin, görevlerine emeklilik yaşından sonra da devam etmelerine olanak sağladığını'' söyledi.

Madde gerekçesine bakıldığında, ''göreve seçilenler için diğer kamu görevlilerine uygulanan yaş haddi sınırlarının uygulanmayacağı''nın görüldüğünü anlatan Kart, ''50-65 yaş arası bir yaşta, yani 65 yaşından önce göreve başlaması gereken bir kamu başdenetçisi, 4 yıllık görev süresi içinde 65 yaşını doldurduğu takdirde , yaş haddinden emekli olmayacak, göre süresi bitene kadar görevine devam edecektir. Yasada, en üst yaş sınırının belirlenmemesinin nedeni budur'' dedi.

Kamu Başdenetçiliği görevinin ''prestijli görev'' olduğunu, kamuoyunun saygınlık ve seçilebilirlik şartlarını tartışmaması gerektiğini savunan Kart, Ömeroğlu'nun mesleki kariyerine yönelik ciddi iddialar ve kuşkular olduğunu, bunun yanı sıra yasal anlamda seçilebilme şartını taşımadığını ileri sürdü.

Kart, ''Böylesine yasal ve hukuki sakatlık ortadayken, TBMM'nin Ömeroğlu'nun görevini sürdürmesine göz yummaması, germezden gelmesi kabul ve izah edilemez. Bu takdirde Kamu Denetçiliği Kurumu ölü doğmuş olacaktır. Hem etik hem de seçilebilirlik tartışmalarının odağına oturan Ömeroğlu'nun yapacağı erdemli davranış, istifa etmek olmalı'' diye konuştu.

Yasal ihlalin tespitinin ardından konunun TBMM Genel Kurulu'nda görüşmesiz değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kart, TBMM Dilekçe ve insan Hakları Karma Komisyonu ile TBMM Başkanlığı'na başvurduğunu, bundan sonraki süreçte de konunu takipçisi olacaklarını söyledi.

aa

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs