En Sıcak Konular

AK Parti 'başkanlık'ta neden ısrar ediyor?

28 Kasım 2012 22:17 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ''Biz Türkiye'nin bir daha, yamalı bohçalı gibi koalisyonlar dönemine dönmemesi için, istikrarın devamı için, başkanlık sistemini daha uygun buluyoruz'' dedi.

AK Parti Kocaeli İl Teşkilatı'nı ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, başkanlık sistemiyle ilgili bir soruya ''Biz teklifimizi TBMM Uzlaşma Komisyonu'na verdik. Biz, Türkiye'nin bir daha, yamalı bohça gibi koalisyonlar dönemine dönmemesi için, istikrarın devamı için, başkanlık sistemini daha uygun buluyoruz'' cevabını verdi.

Başkanlık olmazsa, yarı başkanlık sistemini daha uygun bulduklarını ifade eden Çelik, açıklamasında şunları kaydetti:

''Muhalefet bunu kabul etmedikten sonra, bizim tek başımıza Anayasayı değiştirme çoğunluğuna sahip olmadığımıza göre, biz bunu uzlaşma komisyonunu bozan bir etken olarak görmüyoruz. Madem siz bunu kabul etmiyorsunuz, biz de çekiliyoruz demeyeceğiz. Biz bunu istiyoruz, ama bizim için olmazsa olmaz değil. Ama olursa Türkiye açısından iyi olur, olmazsa yolumuza devam edeceğiz.''

Başkanlık sisteminde, seçim barajı meselesinin ve TBMM'de herkesin temsilinin daha iyi olacağını savunan Çelik, parlamentonun yürütme organını denetim altına almasının da çok çok daha iyi olacağını dile getirdi.

Çelik ''Birilerinin zannettiği gibi 'efendim eyalet sistemine döneceğiz' değil. Eyalet sistemi, başkanlık sisteminin olmazsa olmazı değildir. Bakın Almanya'da eyalet sistemi var ama başkanlık sistemi yok. Bütün bunlar hikayeden ibarettir. Türkiye'de aklı selim düşünceyle, peşin hükümlülüklerden uzak olarak bunu tartışmak zorundadır'' şeklinde konuştu.

-Partili Cumhurbaşkanı tartışmaları-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, partili Cumhurbaşkanı tartışmalarına ilişkin bir soruya da, bu tartışmaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsıyla ilişkilendirilerek yapıldığını savundu. ''İsmet Paşa da partili cumhurbaşkanıydı, Atatürk de partili cumhurbaşkanıydı, Celal Bayar da partili cumhurbaşkanıydı'' diyen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

''Başbakanın karizmasının dayanılmaz ağırlığı altında ezilen muhalefet, Türkiye'de ne yenilik olsa, ne reforma olsa bunu başbakanın şahsıyla ilişkilendirerek boğmaya çalışıyor. Türkiye'ye yazık etmeyelim. Başbakan bir fanidir. Allah sağlıklı uzun ömür versin. Ama Başbakan kıyamete kadar başbakan veya cumhurbaşkanı olarak kalmayacak. Ama ebedi olarak yaşayacak olan bu millettir. Bu milletin menfaatleri, bu milletin sağlayacağı faydaları gözönünde bulundurarak bence bu meseleleri tartışırsak daha aklı selim düşünceyle bir tartışma yapmış oluruz.''

Suriye'deki gelişmelere ilişkin soruya da Çelik, Türkiye'nin komşusu Suriye'deki insanların refahı, mutluluğu, huzur içerisinde olmalarının kendi arzuları olduğunu belirtti. Çelik, Türkiye'nin barıştan yana olduğunu ifade ederek, ''Türkçe'mizde çok güzel bir atasözü var. 'Cömert derler, maldan ederler, cesur derler candan ederler.' Biz birilerinin dolduruşuyla, birilerinin gaza getirmesiyle savaş ilan edecek halde değiliz. Biz barıştan yanayız. Ama bize karşı halkımıza karşı, sınırlarımıza karşı bir tecavüz söz konusu olduğu zaman, kendi imkanlarımızla, NATO'nun imkanlarıyla tedbirlerimizi almak zorundayız. Patriot füzelerini de bu çerçevede değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin ''Barış gücü, Suriye'ye girerse, Türkiye ekonomisi olumsuz etkilenir mi?'' sorusuna, ''Şu an öyle bir şey söz konusu değil. Tabi ki Suriye bizim komşumuzdur. Oradaki ekonomik olumsuzlukların da bize yansıması var. Ama şu anda, dereyi görmeden paçayı sıvamanın bir anlamı yok. Böyle bir ihtimal de ortada görünmüyor.'' yanıtını verdi.

-''Gazze'de yaşananlara dünyanın sessiz kalması manidar''-

Gazze'de yaşananlara dünyanın sessiz kalmasının manidar olduğunu belirten Çelik, bugünkü dünyada, haklının kuvvetli kabul edilmediğini, kuvvetlinin haklı kabul edildiğini öne sürdü. Bunun, Dünya'daki Birleşmiş Milletler (BM) sisteminin haksızlığına dayandığını ileri süren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''BM'de 5 devlet veto hakkına sahiptir. Bunlar ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin'dir. Kendileri hakkında Güvenlik Konseyi bir karar aldığında 'veto ettim' deyince, bitiyor. Bir de bunların himaye ettiği, hami olduğu devletler var. İsrail, ABD'nin yeğenidir, onunla ilgili olanı veto ediyor. Suriye Rusya'nın yeğenidir, onunla ilgili olanı veto ediyor. Bu dayı devletler sistemine son vermemiz lazım.''

AK Parti'nin 2023 siyasi vizyonunda açıkladığı 63 maddeden birisinin de, bu dünyadaki haksız sistemi sorgulamak olduğunu anlatan Çelik, bunu sorgulamaya devam edeceklerini belirterek, ''Başbakanımız her uluslararası platformda, 'BM sistemi böyle yürüyemez' diyor. Bu diğer ülkelerle, bundan rahatsız olan ülkelerle birlikte inşallah değiştirmek için azami gayreti göstereceğiz'' dedi.

Kutsal topraklardan yeni dönen AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, Çelik'e Kuran'ı Kerim hediye etti. Çelik, Kur'an-ı Kerim'i öperek başına koydu, kendisine ikram edilen hurmaların tadına baktı.

aa






Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,146 µs