iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Maliki, K.Irak'ın asıl hazinesini vuracak

28 Kasım 2012 12:30 tsi
Maliki, K.Irak'ın asıl hazinesini vuracak Ne petrol ne sıcak para ne ekonomi.. Asıl hazine bambaşka... iyibilgi özel

Bağdat ve Erbil’in burun buruna durduğu kıvılcım hali şimdilik sona erdi. Ama bu sadece fiziki bir hal ifade ediyor, siyasi değil. Siyaseten Kerkük de iki kesim arasındaki gerilim tam bir patlama noktasında.

Bu, sadece Irak için değil bölge için de hayli kritik bir risk. Suriye yüzünden “herkesin” dar alanda paslaştığı coğrafyaya bir de Irak’ı sokmak dinamit fitili ile sigara yakmaya benziyor.

Peki, şu anki durum ne? Çünkü Barzani ve Maliki arasındaki sıcak temas aralığı açıldı ama kriz aynen sürüyor. Nitekim iki cephe arasında diyalog sürerken Irak’ın kuzeyinde bombalar patlamaya başlamış bulunuyor.

Ana kriz şehri olan Kerkük’te Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi’ne ait bina yakınında bomba yüklü bir araç patla(tıl)dı. Fakat bu tek olay olmadı. Üst üste 3 bomba Kürt bölgelerinde infilak etti ve ölümler oldu. Keza, Kuzey Irak’ın farklı bölgelerinde de eş zamanlı patlamalar meydana geldi.

Bu patlamaların iki anlamı var. Birincisi taktik ikincisi ise stratejik. Taktik olan, Bağdat’da toplantılar sürerken müzakereler üzerinde baskı yaratmak. Stratejik olan ise daha erimli ve tehlikeli!

2005’ten günümüze Kuzey Irak ekonomi öncelikli bir bölge haline dönüştü. Büyük yatırım topladı. Türkiye de dâhil birçok ülkeden oluk oluk sıcak para aktı. Enerji konusuna girmeye bile gerek yok. Petrol ve gaz dünyanın ilgisini çekiyor.

Ama bunların hepsinin üzerinde, daha doğrusu bütün bu ekonomik fırsatların bir koruyucusu var; istikrar! Kaotik bölgede Kuzey Irak istikrarlı bir alan yaratmış durumda ve uzun zamandır devam ediyor. Onlar da bunun gayet iyi farkında.

Bölgenin tarihi psikolojisi de buna uygun. Uzun zamandır huzur ve getirdiği zenginlik var ama herkes biliyor ki, en ufak bir savaş durumu her şeyi götürebilir. Barzani’nin tankları çıkarması bile şimdiden bölgeye yönelik dış yatırımcı kaygısını yükseltmiş halde.

Bağdat-Maliki yönetiminin tutumu Bağdat müzakereleri ile daha yumuşar mı? Kimi uzmanlara göre önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler buna pek olanak sağlamayabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,825 µs