En Sıcak Konular

Lavrov: Silahlı çatışmanın tarafı olmayız

28 Kasım 2012 10:45 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de askeri çatışmaya müdahil ve taraf olmalarının imkansız olduğunu söyledi.

Şam'la askeri ve teknik alanda işbirliğinin devam edeceğini kaydeden Lavrov, Suriye içinde herhangi bir gücü destekleme çabasında olmadıklarını savundu.

"Rusya'nın silahlı çatışmaya dahil olacağı iddiası tamamı ile gündem dışı" ifadelerini kullanan Lavrov, Tartus'da bulunan Rus deniz üssünün fonksiyonlarını da normal olarak sürdürdüğünü ifade etti.

Argumanti Fakti gazetesinin sorularını yanıtlayan Lavrov, "Askeri teknik alandaki işbirliklerimiz Ortadoğu'da istikrarı korumaya ve sürdürmeye yönelik. Suriye bölgesinde herhangi bir tarafın yanında değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de dış askeri müdahaleye kategorik olarak karşı olduklarını ifade eden Lavrov, "Hep birlikte akan kanı durdurmamız gerekiyor. Tarafları müzakere masasına oturtmalıyız. Böylece Suriye halkı kendi geleceği ile ilgili siyasi yapıya kendi karar vermeli." dedi.

30 Haziran'da Cenevre'de sağlanan mutabakata atıfta bulunan Rus Bakan, "Biz bu mutabakatın uygulanabilmesi için muhalefet ve rejimle yakın çalışıyoruz. Diğer dış güçler de aynı şekilde taraflara Cenevre mutabakatı çerçevesinde baskı uygulamalı" çağrısında bulundu.

Bunu yapmak yerine zaferi kazanıncaya kadar Beşşar Esed rejimine karşı mücadeleyi devam ettirmenin Suriye'de halkın yaşamının her geçen daha da kötüye gitmesine neden olduğunu savunan Lavrov, Orta Doğu'nun da istikrarsız hale geldiğini kaydetti.

Son 20 aydır Suriye rejimi ile muhalefet arasında çatışmaların devam ettiğini hatırlatan Bakan, "Birçok aşırılıkçı, yabancı ve El Kaide terör örgütü ile bağlantılı unsurlar muhalif cephede ortaya çıkmaya başladı. Anlaşmazlıklar Şii ve Sünni toplum arasındaki ayrışmayı da her geçen gün daha da derinleştiriyor. Krizin komşu ülkelere de sıçrama riski her geçen gün artıyor." uyarısı yaptı.

Bölgeden bir çok Rus vatandaşın ülkeye döndüğü, ancak yine de binlerce Rus vatandaşının Suriye'de yaşamaya devam ettiğini kaydeden Lavrov, "Biz dikkatli bir şekilde süreci takip ediyoruz. Rusya vatandaşlarının çıkarlarının zarar göreceği bir durum olması durumunda bunu anons edeceğiz. Onların güvenliği önceliğimiz." dedi.

cihan

Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs