En Sıcak Konular

Clinton'un yerine kim gelecek?

27 Kasım 2012 23:40 tsi
Amerika'da dışişleri bakanlığı koltuğu sahibini bekliyor

Birçok ismin dolaştığı kulislerde Dışişleri Bakanlığı için en öne çıkan isim ise ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice. Ancak Cumhuriyetçiler Rice ismine Bingazi olayı nedeniyle sıcak bakmıyor. Demokratlar ise Rice'ın siyahi olmasının muhalif partide rahatsızlığa yol açtığı görüşünde.

11 Eylül'de Libya'nın Bingazi şehrinde düzenlenen terör eyleminde ABD'nin Libya Büyükelçisi Chris Steven ile 3 diplomatın öldürülmesi ile ilgili Rice'nin yaptığı açıklama başını ağrıtmaya devam ediyor. Cumhuriyetçiler, 11 Eylül Bingazi saldırılarının nedeni olarak İslam karşıtı filmi gösteren Rice'ı kamuoyunu yanıltmakla suçluyor. Susan Rice, bu sabah Kongre'de dış politika konusunda önde gelen üç Cumhuriyetçi senatöre, Bingazi saldırısı konusunda bildiklerini anlattı. Rice, Arizona Senatörü John McCain, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte'un konuyla ilgili sorularını cevapladı. Ancak üç Cumhuriyetçi senatör Büyükelçi Rice'ın verdiği cevaplardan tatmin olmadıklarını açıkladı.

Yaklaşık 1,5 saat süren basına kapalı toplantıdan sonra McCain, Graham ve Ayotte'nın Rice'a karşı muhalif duruşlarından geri adım atmadıkları görüldü. Cumhuriyetçiler, Obama hükümetini 11 Eylül saldırısı ile ilgili gerçek bilgileri seçimlerden önce halktan gizleyerek sandıktan çıkacak sonucu her şeyin üstünde tutmakla eleştiriyor. Cumhuriyetçiler, Büyükelçi Rice'ı da basına kasten yanlış bilgi vererek terör saldırısı gerçeğinin üstünü örtmekle suçluyor. Rice ile Beyaz Saray Cumhuriyetçilerin bu suçlamalarını reddediyor. Rice, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında kendisine istihbarat birimlerinin verdiği bilgileri kamuoyu ile samimiyetle paylaştığını söylemişti.

Demokrat Partilier Rice için Cumhuriyetçilerin bu kadar sert muhalefet etmelerini, derisinin rengine bağlıyor. Birçok Demokrat Partili Rice'ın da Başkan Obama gibi Afro-Amerikalı olmasını bazı Cumhuriyetçilerin sindirememesinin muhalefetlerindeki asıl sebep olarak değerlendiriyor.

Büyükelçi Susan Rice ile Senatör John Kerry için Washington D.C.'de kulis çalışmaları devam ediyor. Obama'nın Kerry, Rice veya başka bir ismi ataması durumunda Senato'nun da bu atamayı onaylaması gerekecek.

Cihan



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs