En Sıcak Konular

''Türkiye AB üyesi olmayı çoktan hak etti''

27 Kasım 2012 15:10 tsi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Anvar Azimov, Türkiye’nin kısa zamanda Avrupa Birliği’ne üye olmasını ihtimal dışı görmediklerini söyledi.

AB ile Türkiye’nin aktif bir diyalog sürecinde olduğuna işaret eden Azimov, “Muhtemelen Türkiye, önümüzdeki birkaç yıl içinde AB üyesi olacak. Bana göre, Türkiye bunu zaten çoktan hak etmişti.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve AB ülkeleri arasında vize kolaylıklarının sağlanması ile ilgili devam eden sürece değinen Azimov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecek ay AB liderler zirvesine katılacağını, burada temel gündemin de vizelerle ilgili konu olacağını söyledi.

“Soruyu ileriye doğru mu gitmek ya da gitmemek?” olarak tanımladıklarını ve gelecek yıl boyunca bunun netleşeceğini kaydeden Azimov, “2013 sonuna kadar bu anlaşma konusunda ilerleme sağlanamazsa, Rusya bundan bir çıkarım yapacak… İlerlemede bazen yavaş olabiliyoruz. Ancak geri gidiş yeterince hızlı olabilir…” uyarısında bulundu.

21 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleşecek Rusya-AB zirvesinde vizelerin kolaylaştırılması ile ilgili anlaşmanın imzalanmasını beklemediklerini ifade eden Rus diplomat, “Modernize edilmiş yeni anlaşma hazır. Yıl başında imzaya sunulabilir. Ancak zirvede imzalanması zor.” dedi.

Azimov, 17 AB ülkesinin Rusya ile vizeleri kaldırmaya sıcak baktığını, 10 ülkenin de buna karşı çıktığını söyledi. Özellikle eski doğu bloku ülkeler, Rusya ile AB arasında ilişkilerin gelişmesine olumlu bakmıyor.

Moskova, daha önce de bir kısım Avrupa ülkelerinin vize konusunda Soğuk Savaş mantalitesine sahip olduğunu, Rusya’ya karşı bunu siyasi seviyede kullanmak istediği eleştirisi getirmişti.

CHA



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs