En Sıcak Konular

Türkiye yaşlanıyor

27 Kasım 2012 12:48 tsi
TÜSİAD'ın hazırladığı raporda, Türkiye’deki nüfus artış hızının düşerek gelişmiş ülkelere yaklaştığı aktarıldı.

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ‘2050’ye doğru Nüfusbilim ve Yönetim’ projesi kapsamında hazırlanan raporlarını kamuoyuna sundu. Rapora göre Türkiye’de nüfus artış hızı düşerek gelişmiş ülkelere yaklaşıyor. 2040 yılında Türkiye’nin nüfusunun yaş yapısı yaşlı nüfus kategorisine girecek. Rapora göre, 15-64 yaş grubu olan çalışma çağı giderek artıyor, 65 ve üstü yaş grubu olan yaşlı nüfus ise sürekli artıyor. Çalışma çağındaki nüfus 2041 yılında en üst düzeye ulaşarak 65,3 milyon olacak ve Demografik Fırsat Penceresi kapanacak.
 
Ankara Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda 2050’ye doğru Türkiye’yi bekleyen nüfus yapısının işgücü, sağlık ve sosyal güvenlik sektörlerine yansımaları ele alındı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, kamuoyuna sunulan raporun dikkatle incelenmesi ve gelecekteki politikaları bu raporun öncülüğünde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Önümüzdeki yıllarda kadın ve gençlerin istihdama katılımının sağlanması gerektiğini vurgulayan Boyner, Türkiye’nin genç nüfus yapısının 2040 yıllarında yaşlı nüfus olacağına değindi.
 
Rapora göre, eğitim ile ilgili politikalar istihdamı artıracak şekilde yeniden düzenlenmeli. Meslek liseleri ve meslek yüksek okullarında işgücü piyasalarında ihtiyaçlara göre eğitim verilerek, teknoloji ve sanayi ve hizmet faaliyetlerini sürdüren kuruluşlar arasında ilişki sağlanmalı. Kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştıran okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmeli. Devlet, kadınların iş ve aile yaşamını dengelemelerini sağlayacak çocuk ve yaşlı bakım mekanizmaları yaygınlaştırmalı.
 
Türkiye’de çalışanların yüzde 42’sinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadığını ele alan raporda, bunu önlemek için kayıt dışı ekonomiyle ciddi bir mücadelenin olması gerektiği vurgulandı.
 
DÜZENLEMELERE RAĞMEN HALA ERKEN EMEKLİ OLUYORLAR
 

Raporda, emeklilik yaşını kademeli olarak yükselten düzenlemelere rağmen, yaşlılık aylığı bağlananların yarısına yakınının hala 45-49 yaş grubunda olduğu belirtiliyor. Emeklilik giderlerinin fazla olmasına tedbir sağlayacak seçeneklerin kısıtlı olduğuna dikkat çeken rapor, giderleri düşürmeye çalışmaktan ziyade prim gelirlerini artırmaya odaklanıyor.
 
cihan


Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs