En Sıcak Konular

Rasmussen: Komuta NATO'da olacak

27 Kasım 2012 12:07 tsi
Rasmussen: Komuta NATO'da olacak NATO Genel Sekreteri Ansers Fogh Rasmussen, Patriotların komutasının, NATO Komuta Kontrol sisteminde olacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesi talebine ilişkin NTV'ye değerlendirmelerde bulundu.

NATO'nun Türkiye'nin talebiyle ilgili kararı günler içerisinde alacağını söyleyen Rasmussen, "Türkiye'nin savunması için gerekirse daha ileri adımlar atmaktan çekinmeyiz" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ancak tabiki izlenmesi gereken bazı prosedürler var. İşin askeri bir yönü var. Uzmanlardan oluşan ekip şu anda Türk yetkililerle işbirliği içerisinde Türkiye'de keşif yapıyor. Patriot füzeleri nerelere yerleştirilecek, bunu tespit edecekler. Ayrıca Patirot operasyonlarını yürüten ABD, Hollanda ve Almanya'nın iç karar süreçleri var. Bu süreçlerin ardından NATO kararını verecek. Ancak tekrarlamam gerekirse bu karar günler içerisinde gelecek" dedi.

Patriotların komutasının kimde olacağına da açıklık getiren NATO Genel Sekreteri, "Komuta, NATO Komuta Kontrol sisteminde olacak. Patriot füzeleri NATO müttefikleri tarafından yerleştirilecek ve füzelerin komutası, NATO Komuta Kontrol Sistemi'nde olacak. Tabiki Türkiye'de bir NATO üyesi" dedi.

RUSYA'NIN TEPKİSİ
Rasmussen, Rusya'nın tepkisine ilişkin ise "haklı gerekçelere dayanmadığını" savundu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, NATO'nun hiçbir zaman askeri müdahale isteği olmadığını açıkça vurguladığını ifade etti. Rasmussen, "Üçüncü ülkelerin bu karar sürecine müdahale etme hakları yok. Bu tamamen bir NATO kararı. Türkiye nin hakkı var. Türkiye yardım talep edebilir. Bu yüzden NATO ülkeleri de muhtemelen olumlu bir cevap vereceklerdir" dedi.

MALİYETİ TÜRKİYE'NİN
Rasmussen prosedürler uyarınca sistemin maliyetinin, Patriotları talep eden ve füzeleri yerleştiren ülkeler tarafından karşılandığını da bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Patriot füze savunma sisteminin Türkiye'nin korunması için yeterli olacağına inandığını söyledi. 

Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,256 µs