iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Neo-Safeviler sahnede

27 Kasım 2012 11:51 tsi
Neo-Safeviler sahnede İbre kimden yana gösteriyor? iyibilgi özel

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Tahran'daki temsilcisi Nazım Dabbagh, Rudaw gazetesine verdiği mülakatta Türkiye ve İran ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyaretinin yankılarına değinilen mülakatta, Kuzey Irak Yönetimi’nin gözünden bölge üzerinde Ankara-Tahran arasındaki siyasal rekabetin genel hatları okunabiliyor.

Tahran’dan konuşan Dabbagh’ın açıklamasından satır başları şöyle:

- "Türkiye ve İran Kuzey Irak yönetimi için önemli. Türkiye ekonomik açıdan önemli. İran ise hem ekonomik hem de siyasi açıdan. Bence ikincisi daha fazla ağırlık taşıyor."

- “Türkiye, yakın zamanda Osmanlı İmparatorluğunu canlandırmak için çalışmalara başladı. Kürtler, Osmanlı-Safevi imparatorlukları üzerinden tekrar bölünemez.”

- “İran, Kürt bölgesindeki durumu kabul ediyor. Bir süre önce Devlet Başkanı Messud Barzani AKP’nin kongresine katıldı. Başbakan Erdoğan, devlet başkanını selamladı ancak “Kürdistan” sözünü kullanmadı. Hatta “Kürt” sözcüğünü bile kullanmadı. Ama İran, "Kürdistan" bölgesini ziyaret ettiklerini söylüyor. İran basınında çıkan haberlerde İran hükümeti Kürdistan bölgesi başbakanı ve başkanını selamlıyor. Bunların siyasi açıdan önemi var.”

Kürt yönetimi üzerinde İran ve Türkiye arasında gittikçe belirginleşen bir etkinlik yarışı var. Bağdat ile Erbil araındaki gerginlik, Tahran ve Ankara arasındaki dengeyi de etkiliyor. Özellikle enerji dağılımı açısından Türkiye ve Kuzey Irak yönetimi arasındaki işbirliği, Tahran ve Bağdat tarafından pek sıcak görülmüyor. Bunun dışında Federal hükümet birlikleri ile Kuzey Irak yönetimine bağlı askeri güçler arasında çıkabilecek herhangi bir sıcak çatışmada dengeler tamamen değişebilir. Bağdat-Erbil arasındaki gerginliğin özellikle Suriye konusunda Türkiye'nin caydırıcılığının sınandığı bir döneme denk getirilmesi, hesaplı bir hamle olabilir.

www.iyibilgi.com  özel

Bu haber 2,874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs