En Sıcak Konular

'Küresel sağlık sistemi insani değil '

26 Kasım 2012 13:56 tsi
'Küresel sağlık sistemi insani değil ' Sağlık Bakanı Recep Akdağ, küresel sağlık sisteminin yeterince insani ve adil olmadığını belirterek, "Bu konuda reforma ihtiyaç var." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Sağlık Diplomasisi Kursu, Ankara Bilkent Otel'de başladı. Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organizasyonun tüm dünya için büyük önem taşıdığını belirterek, "Böyle salonlar, önemli uluslararası kararların alınması için temeller oluşturuyor." şeklinde konuştu. Konuşmasında küresel sağlık sisteminin sahip olması gereken evrensel değerleri sıralayan Bakan Akdağ, "Sağlık yeryüzüne gelen her insanın hakkıdır. Meseleye böyle yaklaşırsak, sağlık diplomasisinin temellerini de doğru atmış oluruz. Dünyadaki tüm insanlar sağlığa hem fiziksel hem de parasal şartlar açısından ulaşabilmeli. Ülkeler arasında sağlık hizmetine erişim konusundaki eşitsizlikler azaltılmalı. Burada kaynaklar adaletli dağıtılmalı." diye konuştu. Recep Akdağ, mevcut uluslararası sistemin bu prensipleri ne kadar hayata geçirdiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

 İslam dinindeki zekat müessessine işaret eden Akdağ, "Bu zenginlerin mallarının kırkta birini yoksulara vermesi. İşi dini bir gerekliğinin dışına çıkarak ifade etmek istiyorum. Varlıklı ülkeler kendi sağlıklarına harcadıkları paranın kırkta birini yoksul ülkelere harcamayı göze alsalar dünyada sağlık açısından sorunlu bir bölge kalmaz." ifadelerini kullandı.

 Mevcut uluslararası sistemin yeterince insani ve adil olmadığını belirten Akdağ, bu konuda bir reforma ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başta BM ve DSÖ olmak üzere tüm ülkelerin inisiyatif alması gerektiğini dile getiren Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü, görevini layıkıyla yerine getiriyor ancak özellikle herhangi bir ülkede meydana gelen krize müdahale sırasında DSÖ'nün hem regüle edici rolü, hem koordinasyon hem de yardımların ulaştırılması açısından inisiyatifini artırması gerektiğine inanıyorum. Bu küresel diplomasi açısından herkesin işini kolaylaştıracaktır." şeklinde konuştu.

 Türkiye'nin Gazze'ye tıbbi malzeme yardımında bulunmak istediğini, 24 saat içinde bu yardımların bölgeye ulaştırılabilecekken, DSÖ koordinatörünün de araya girmesi ile bir haftada yardımların zor ulaştırıldığını anlatan Akdağ, benzer durumun doğal afetlerde de yaşandığını aktardı. Akdağ, bu tür durumlarda uluslararası mekanizmanın süratle harekete geçmesini sağlayacak bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

 Dünyada bazı bölgelerde ilaç ve tıbbi teknolojinin çok pahalı olduğuna da dikkat çeken Akdağ, bu durumu anlamının mümkün olmadığını söyleyerek, "Sağlık diplomasisi sağlık hizmetlerinin daha ucuza mal edilmesi için de ortak bir platform oluşturabilir." diye konuştu.

Cihan



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,701 µs