En Sıcak Konular

Adliyedeki 'gazeteci takibine' tepki

26 Kasım 2012 13:33 tsi
İstanbul Adliyesi'nde Başsavcılığın emriyle yapılan 'gazeteci takibi'ne binada görev yapan muhabirler tepki gösterince Başsavcı geri adımn attı.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Madde ile Yetkili Başsavcı Vekilliği'nin gazetecilerin adliyede yaptığı görüşmeleri takibe almasına basın mensupları tepki gösterdi. Adliye muhabirlerinin basın açıklaması yapmasının ardından gazetecileri odasına davet eden Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan, uygulamayı görevlilerin yanlış anladığını ve abarttığını söyledi. Gazeteciler ise Erdoğan'ın masasına, basının görevini ve haber alma hakkını tanımlayan Anayasa maddesinin yazılı olduğu kağıt bıraktı.

Gazetecilerin TMK 10. Madde ile yetkili savcılarla görüşmelerinin takibe alınması uygulaması geçtiğimiz hafta başladı. Tepki çeken uygulama bugün adliye muhabirleri tarafından protesto edildi. İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan gazeteciler, uygulamanın fişleme anlamına geldiğini belirtti.

Adliyede yaşanan gelişmeleri kamuoyuna aktardıklarını belirten gazeteciler açıklamasında, "Gündem belirleyen soruşturmaların yapıldığı bu adliyede habercilik faaliyetlerimiz sayın Oktay Erdoğan'ın TMK Başsavcı vekili olarak atanmasının ardından günden güne kısıtlanmaya başladı. Sayın Erdoğan, yapılan soruşturmalarla ilgili kamuoyunun bilgilenmesi adına sorulan sorularımızı yanıtsız bırakmakla kalmayıp, bizlere 'gidin başka bir iş yapın' diyerek halkın haber alma hakkını da yok saymıştır. Başsavcı Vekili Erdoğan, savcılarla görüşme yapmak isteyen arkadaşlarımızın kişisel bilgilerinin de kayıt altına alınması talimatını verdi. Verilen talimatla kayıt defterine gazetecinin adı, TC kimlik numarası, çalıştığı kurum, görüştüğü savcı, görüşme süresinin yazılacağı 'fiş' dosyasına kayıt yaptırmadan gazetecilerin savcılarla görüşme yapmasına izin verilmemektedir." denildi.

Bu uygulamanın Anayasa'nın 28. maddesinde yer alan 'Basın özgürlüğü' ilkesine aykırı bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada, kamuoyu ve HSYK duyarlı olmaya davet edildi.


'GÜVENLİK GÖREVLİLERİ YANLIŞ ANLAYIP ABARTMIŞ'

Öte yandan Başsavcı vekili Oktay Erdoğan gazetecileri koruması aracılığıyla odasına davet etti. Başsavcı vekili Erdoğan, gazetecilere, "O sadece ziyaretçi giriş-çıkış defteri. Genel uygulama."dedi. Gazetecilerin 'Bize ait açılmış bir giriş-çıkış dosyası var ama" hatırlatması üzerine Erdoğan, "Onu arkadaşlar(güvenlik görevlileri) yanlış anlamışlar, abartmışlar." diye konuştu. Erdoğan, gazetecilerin "Sizin haberiniz olmadan böyle bir uygulama yapılabilir mi?" sorusunu ise cevapsız bıraktı.

Uygulamanın hoş bir uygulama olmadığını ifade eden Sabah Gazetecisi muhabiri Veli Sarıboğa, "Bu uygulamayla sadece gazeteci değil aynı zamanda savcılar da fişleniyor. Cumhuriyet savcısı kendisine gelen gazeteciyle ne konuşup konuşamayacağını takdir edemeyecek kişiler değil." dedi.

Uygulamanın Cuma günü başladığını belirten Habertürk gazetesi muhabiri Bülent Ceyhan, "Hangi savcıyla ne kadar süre görüştüğümüz kayıt altına alınmaya başlandı. Bir anlamda gazetecilik faaliyetimize gözaltı uygulanmaya başlandı." ifadelerini kullandı.

Uygulamada gizli bir amaç olduğunu kaydeden Cihan Haber Ajansı muhabiri Osman Arlan da, "Kim kiminle ne kadar görüştü? TC numarası gibi sorular soruluyor. Aslında bu soruların ardında bir soru daha var ama gözükmüyor. Gazeteciye şu sorulmak isteniyor aslında 'sen bu haberi kimden aldın?' Böylece bir taşla iki kuş misali sadece gazeteci değil savcının da kiminle görüştüğü tespit edilmiş oluyor. Hem gazetecinin kaynakla ilişkisi hem tespit edilmeye hem de kesilmeye çalışılıyor." şeklinde konuştu.

İdare ve savcılarla hiçbir sorunları bulunmadığını söyleyen Zaman gazetesi muhabiri Büşra Erdal da, "Sorun bu uygulamanın mesleğimizin özüne dokunması nedeniyle bu tepkiyi gösterdik. Umarım bir iletişim kazasıdır." dedi. (Ajanslar)



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,323 µs