En Sıcak Konular

Dünyanın havası bozuluyor

26 Kasım 2012 12:29 tsi
Doha'da yapılan toplantıda iklim değişikliği masaya yatırıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı Katar'ın başkenti Doha'da başladı.
 
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraf Ülkeler Konferansı (COP18) ve Kyoto Protokolü Taraf Ülkeler Toplantısı'nın (CMP8) açılışı yapıldı.
 
İki hafta sürecek konferansta aralarında 194 ülkeden hükümet temsilcisi, BM yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu 20 bine yakın katılımcı bir araya geliyor.
 
BM'nin sunduğu rapor çerçevesinde dünyanın karşı karşıya bulunduğu iklim sorunlarının masaya yatırılacağı konferans 7 Aralık'ta sona erecek. Toplantılarda, sera gazı salınımının azaltılması başta olmak üzere bir dizi konuda yeni yol haritaları üzerinde uzlaşmaya varılması hedefleniyor.
 
BM'nin son raporuna göre gidişat kötü
 

BM Çevre Programı tarafından hazırlanan son raporda, dünya ülkelerinin iklim değişikliğini sınırlandırma çabalarının yetersiz kaldığı uyarısında bulunmuştu. Raporda, karbondioksit gibi ısıyı hapseden sera gazlarının atmosferdeki yoğunluğunun 2000 yılından bugüne yüzde 20 arttığı belirtilmişti. Doha'daki İklim Değişikliği Konferansı'na günler kala açıklanan raporda, elde edilen verilerin, dünya ülkelerinin küresel sıcaklık artışını 2 santigrat dereceyle sınırlandırma yönündeki çabalarının yeterli olmaktan çok uzak olduğunu gösterdiği vurgulanmıştı.
 
Küresel sıcaklıktaki artışın 2 santigrat derecenin altında tutulabilmesi için fosil yakıtların tüketimiyle oluşan sera gazlarının atmosfere salımının 2020 yılında yüzde 14 azaltılması gerekiyor. Doha'daki toplantılarda, ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmak için daha ciddi hedefler ortaya koymaları istenecek.
 
Son olarak 2011 yılında Güney Afrika'nın Durban kentinde yapılan İklim Değişikliği Konferansı'na, bu yıl ilk kez bir Körfez ülkesi ev sahipliği yapıyor.
 
Japonya'nın Kyoto kentinde 1997'de imzalanan ve 2005'te yürürlüğe giren Kyoto protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ortak mücadeleyi sağlamaya yönelik tek uluslararası çerçeve belge olma özelliği taşıyor. BM iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında imzalanan protokole katılan ülkeler, karbondioksit ve sera gazı salınıma neden olan diğer beş gazın salınımını da azaltmayı vadediyor.

trthaber


Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs