En Sıcak Konular

En tehlikeli radyasyon kaynağı cep telefonu

26 Kasım 2012 08:09 tsi
En tehlikeli radyasyon kaynağı cep telefonu Gaziantep'te, “Elektromanyetik Kirliğin İnsanlar ve Cihazlar Üzerindeki Etkileri” konulu seminer düzenlendi. Seminerde özellikle cep telefonuyla ilgili çarpıcı uyarılarda bulunuldu.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Zirve Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen seminerde, bilgi çağının kirliliğinin, elektromanyetik alanların oluşturduğu kirlilik olduğunu söyledi.
 
Elektromanyetik dalgaların seviyesi belirli bir limitin üzerine çıktığında insanların biyolojisini etkileyebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Şeker, saatlerce telefonda görüşen kişinin baş ağrıları, bilgisayarın önünde çok çalışanlarda da göz yanması, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi etkilerin kısa sürede ortaya çıktığını aktardı.
 
“Etkisi Gücüne, Yoğunluğuna ve Kaynağına Bağlı Değişir”

 
Prof. Dr. Selim Şeker, şöyle devam etti:
 
“Bu etkiler çiğe benzer. Siz dışarıda güneş altında gezmeye çıkarsınız güneş size zarar verebilir ama gölgeye geçtiğiniz zaman etkisi kalkar ama o güneşin altında uzun süre kalırsanız, biraz da yazın belli saatlerde fazla kaldığınız zaman cilt kanseri yapma riski artar. Demek ki burada zaman çok önemli. Elektromanyetik kirliliğin insan sağlığına etkileri, frekansa, gücüne, yoğunluğuna, kaynakların yakınlık ya da uzaklığına ve maruz kalma süresiyle etkileşimin ölçülerine bağlıdır.''
 
Cep Telefonu Yaydığı Tüm Gücün Aynısını Beyne Gönderiyor
 

Şeker, cep telefonunun baz istasyonuna ulaşmak için yaydığı bütün gücün aynısını beyine de gönderdiğini ifade ederek, bu durumun tehlikelerine değindi.
 
Telefonun çok az kullanılması, çocuklara cep telefonun kullandırılmaması, telefonun kulaklıkla kullanılması ve insan vücuduna yakın yerde bulunmaması gerektiğini vurgulayan Şeker, ''Cep telefonunu kulağınızla yapışık değil, arada parmağınız olacak şekilde mesafeli kullanacaksınız. Günde 30 dakikayı kullanmayı biz çok kullanma kabul ediyoruz. Çocukların ve yaşlıların ortak bir noktası vardır. Bunlar çabuk hastalanırlar veya çabuk etkilenirler'' diye konuştu.
 
En Tehlikeli Radyasyon Kaynağı Cep Telefonu
 

Prof. Şeker, şu anda dünyada en tehlikeli radyasyon kaynağının cep telefonu olduğunu ifade etti.
 
“İletişim Araçlarının Neden Olduğu Elektromanyetik Kirliliğin Farkına Varılmıyor”
 
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci ise elektromanyetik radyasyonun iletişim araçlarının her alanda çok fazla kullanılması nedeniyle farkına varılmayan bir tür kirlilik oluşturduğuna dikkati çekti.
 
Bu kirliliğin yöneticileri de birinci dereceden ilgilendirdiğini bildiren Çerezci, şunları kaydetti:
 
“Çünkü yaşadığımız kentin sağlıklı kent olması ve söz konusu sağlıklı yaşam şartlarının sürekliliği yöneticiler için son derece önemli. Günümüzde de bu konuda uygulamalar yapılıyor. Kentlerde yaşam kalitesini arttırma adına parklar, bahçeler, dinlenme alanları, binalardaki ısı, ses yalıtımı gibi bir sürü uygulamalar yapılıyor. Ancak elektromanyetik kirlilikten toplumun korunması noktasında yöneticilerimiz, şehir idarecilerimiz, çevre departmanları ve Sağlık Bakanlığı'nın alacağı bir sürü önlemler olabilir.”

trthaber

Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs