En Sıcak Konular

Şimşek: Avrupa da hızlı koşmaya çalışıyor, biz de

25 Kasım 2012 14:33 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Avrupa da hızlı koşmaya çalışıyor, biz de. Bugün geldiğimiz noktada 12 yıllık süreçte Türkiye'nin kişi başına milli geliri, satın alma gücü paritesiyle AB ortalamasının yüzde 51,5'ine ulaştı'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılacak Şahinbey Sanayi Sitesi'nin temel atma törenine katıldı.

Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, 2000 yılında Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirinin Avrupa Birliği'nin yüzde 30'u civarında olduğunu anımsattı.

''Avrupa da hızlı koşmaya çalışıyor, biz de. Bugün geldiğimiz noktada 12 yıllık süreçte Türkiye'nin kişi başına milli geliri, satın alma gücü paritesiyle AB ortalamasının yüzde 51,5'ine ulaştı'' diyen Şimşek, Türkiye'nin nüfusunun artmasına, AB'nin nüfusunun artmamasına rağmen Türkiye'nin Avrupa'yla arayı hızlı kapattığına dikkati çekti.

Son 5 yıl içerisinde AB'nin yerinde saydığını hatta geriye gittiğini dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

''Yani 2007 yılında eğer AB'nin GSYİH'sı 100 Avro ise bugün 98 Avro'ya düşmüş durumda. Bakın 5 kayıp yıl var. Halbuki Türkiye çok şükür, bölgedeki jeopolitik olumsuzluklara rağmen, yüksek petrol fiyatlarına rağmen, Avrupa gibi en büyük ticaret merkezinin büyük bir dar boğazda olmasına rağmen... Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, teröre rağmen Türkiye 2007 yılı sonundaki noktasından şu an en az yüzde 15 daha yukarıda. İşte arayı kapatmak bu demek. Ama bunu sadece merkezi hükümet düzeyinde yapmıyoruz. İşte Şahinbey bunun en güzel örneği. Bugün bütün bu hizmetler yapılabiliyorsa, Başbakanımızın, arkadaşlarımızın mali disipline, para yönetimine verdiği önemden kaynaklanıyor.''

Bakan Şimşek, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun yaptığı hizmetlere de değindi. Gaziantep'teki gibi uyum, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

''Çünkü biz bunu başarabilirsek, Başbakanımızın ortaya koyduğu iddialı hedefleri yakalayabiliriz. En temel koşu istikrardır, birliğimizdir, beraberliğimizdir, kardeşliğimizdir. Çok değil 10 yıl önce bu uçurumun eşiğinde iflasın eşiğindeydi. Topladığı 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Bunu hep hatırlatıyorum, hatırlamak lazım. Bugün çok şükür bunu 16 liraya kadar indirdik. Bugün 100 liranın 84 lirası hizmete gidiyor. Geriye kalan faize gidiyor. İnşallah onu daha da aşağıya çekmemiz lazım.''

-Artan kredi notu

Bakan Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun 'BBB-'ye çıktığını anımsatarak, Şahinbey Belediyesi'nin borcunun olmadığını, bütçesinin de 4'te 3'nü yatırıma dönüştürdüğünü ifade etti. Şahinbey'in Türkiye'nin aldığı kredi notunun en az 10 kademe üstünü hak ettiğini, bunun üzerinde de not bulunmadığını dile getiren Şimşek, şunları aktardı:

''Bundan daha iyi mali yapı, daha iyi yönetim yok. Biz şanslıyız. Mehmet kardeşimizin 3,5 yıllık sürede gerek bütçe yönetimi, gerekse imkanlarını büyütmesi takdiri hak ediyor. Biz de desteği veriyoruz. Çalıştığı için desteği hak ediyor. Bu tür projeler sayesinde Türkiye dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatıyor, kapatacak. Çünkü Türkiye'nin durumu ortada. Şahinbey'in mevcut durumu bir anlamda bunun özeti. Batman'ın GDO'ları bunun bir özeti, Şahinbey şanslı, çünkü Şahinbey'de farklı bir zihniyet var, AK Parti zihniyeti var, AK Parti kadroları var.

Keşke Batman Belediyesi...Kişi başına muhtemelen buradan daha fazla para alıyordur. Parayı dağıtırken adil dağıtıyoruz. 100 lira dağıtacaksak, 80 lirasını nüfusa göre, 20 lirasını da sosyo-ekonomik gelişmeye göre...Sosyo-ekonomik gelişme açısından doğuya, güneydoğuya gittikçe daha çok para alıyorlar. Keşke Şahinbey'de yapılanın binde biri yapılabilse, onun için Şahinbey hakikaten şanslı. Çünkü kentsel dönüşümü muhteşem bir şekilde fiiliyata dökmüş. Bütçe iyi yönetiliyor. Gaziantep'e yakışır muazzam projeler harekete geçirilmiş durumda.''

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de sanayinin, üretim, aş, ekmek ve alın teri olduğunu ifade etti. Gaziantep'te şehertlikten (çıraklık) kalfalığa, kalfalıktan ustalığa, ustalıktan usta başılığa geçen esnaf kültürü olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

''Sanayi demek, üretim, aş, ekmek ve alın teri demek. Bugün 6 organize sanayinin temelinde bunlar var. Hiç bir şey kendiliğinden olmuyor, hiç bir şey tesadüf değil. Herkes üretemez, herkes bu ülkenin katma değerine, alın terine değer veremez. Paradan para kazanma çok kolay, adam çalıştırıp bu ülkenin geleceğine imza atmak çok farklı bir şey. Esnafımızın, sanayicimizin büyüyebilmesi için kredi faizlerini yüzde 60'lardan tek hanelere düşürdük. 2002'de 3 bine yakın KOBİ ihracat yapıyordu, bugün 50 bini aştı. Daha fazla üretmek ve daha fazla satmaktan başka çaremiz yok. İşte bu Gaziantep'in ruhunda var.''

Vali Erdal Ata da bugüne kadar valilik yaptığı illerde belediyeler tarafından yapılan sanayi sitesi görmediğini ifade ederek, ''Sanayi siteleri genelde verilen kredilerle yapılıyor. Ama ilk defa bir ilçe belediyesi tarafından sanayi sitesinin yapılması çok sevindiricidir'' diye konuştu.

Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da belediye bütçesinin 3,5 yılda 4,5 kat arttığını belirtti. Bu anlamda Türkiye'de böyle bir artışın olup olmadığını bilmediğini söyleyen Tahmazoğlu, ''Bütçemizin artması, yatırım demek. Şu an 400 milyar lira bütçemizin 300 milyar lirası yatırıma gidiyor'' şeklinde konuştu.

aa

Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs