En Sıcak Konular

'Endişeyle izliyoruz'

19 Kasım 2012 16:25 tsi
Şili Cumhurbaşkanı Pinera, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını büyük endişeyle izlediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

''Değerli dostum'' diye hitap ettiği Pinera'nın daha önce birçok kez Türkiye'ye geldiğini, Ankara ve İstanbul'un dışında aralarında Kayseri'nin de olduğu illeri gezdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Gerçekten bir Türkiye dostudur'' dediği Pinera'yı misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gül, coğrafi olarak birbirine uzak olan Türkiye ile Şili'nin arasında çok sağlam işbirliği temelleri olduğunu belirterek, Şili Cumhurbaşkanı Pinera'nın ziyaretinin bu ilişkileri daha da güçlü hale getireceğini ifade etti.


Türkiye katkıda bulunuyor

Şili ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Osmanlı döneminde başladığını hatırlatan Pinera, Şili'nin Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olduğuna işaret etti. Pinera, ''Türkiye, dünyadaki her özel duruma katkıda bulunmaktadır. Özellikle Ortadoğu'daki çatışmaların çözümlenmesine, Suriye konusunun çözümlenmesine her zaman katkıda bulunmuştur'' dedi.


Ateşkes çağrısına destek

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Pinera, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ülkesinde yaşayan 300 binden fazla Filistinlinin başarılı bir entegrasyon süreciyle Şili'ye büyük katkı sağladığını söyledi.

''Şili'nin tutumu, fikri çok istikrarlıdır. Biz, Filistin halkının kendine ait, özgür, bağımsız ve egemen bir ülke kurma hakkını savunuyoruz. Aynı zamanda İsrail'in güvenli sınırlara sahip olması gerektiğini de düşünüyoruz. Bu yüzden de mevcut durumu büyük endişeyle izliyoruz. Çünkü şiddet Ortadoğu'daki sorunları çözmenin yolu değildir. Tek çözüm yolu doğrudan iletişim ve diyalogdur'' diye konuşan Pinera, İsrail ile Filistin arasında böyle bir iletişim olması gerektiğini ifade etti.

Filistin'i tanıdıklarını ve BM'ye gözlemci ülke adaylığını desteklediklerini anımsatan Pinera, Türkiye'nin ateşkes çağrısına ve çözüm çabalarına da destek verdiklerini söyledi.(AA)



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs