En Sıcak Konular

Türkmen gazı dünyaya açılıyor

19 Kasım 2012 15:19 tsi
Türkmenistan 2013 yılında yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz üretme kapasitesine sahip 'Galkınış' yatağını işletmeye başlayacak.

Türkmenistan resmi doğalgaz işletmesi kurumu "Türkmengaz" Başkanı Sahatmurad Mamedov, 2013 yılından itibaren "Galkınış" gaz yatağının yıllık 30 milyar metre küp enerjisini işletmeye başlayacağını açıkladı.

"Türkmenistan ve uluslararası işbirliğinin petrol ve gaz sektörü gelişimindeki yönleri" isimli konferansta konuşan Sahatmurad Mamedov, proje çerçevesinde "Galkınış" yatağının sondaj sayısını arttırmak, modern tesisleri oluşturarak 2013 yılından itibaren doğalgaz üretimini yıllık 30 milyar metreküpe çıkartmak olduğunu söyledi.

2013 yılından itibaren dev doğalgaz rezervi işletmesini hızlandıracak olan Türkmenistan, Doğu Asya ve Avrupa hatlarını döşeyecek. Buna göre TAPİ projesi çerçevesinde Pakistan ve Hindistan'a akacak mavi enerji diğer taraftan Hazar denizi üzerinden Avrupa ülkelerine aktarılacak.

İngiliz British Petrolium'a (BP) göre, Türkmenistan doğalgaz rezervi bakımından Rusya, İran ve Katar'dan sonra dünyanın 4.ülkesi. İngiliz Gaffney, Cline & Associates hesaplarına göre 1800 kilometre kare alana sahip "Galkınış" yatağında 13,1- 21,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor.

Avrupa'da Rusya'nın en büyük gaz şirketi olan "Gazprom" rekabet edecek olan Türkmen gazının çalışma sahasını Çinli CNPC, Dubai Gulf Oil & Gas FZE, İngiliz Petrofac ve Güney Koreli LG International Corp ve Hyundai Engineering Co. yürütecek.



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs