En Sıcak Konular

Gül’den Patriot yorumu

19 Kasım 2012 15:09 tsi
Gül’den Patriot yorumu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO’dan Türkiye’nin Patriot füzesi talep edebileceği haberlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede Suriye’de kimyasal silahlar olduğunu hatırlattı.

Gül, “Bütün bunlar düşünülerek kendisine komşu olan bir NATO ülkesinde ihtimaliyet hesapları yapılabilir.” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede içerisinde NATO bünyesinde savunmaya dönük çeşitli planlamalar olduğunu, Patriot konusunu bu çerçeve içerisinde anlamak gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiği Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki Cumhurbaşkanı, ayrıca basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şilili bir gazetecinin, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzesi talep edip etmeyeceği yönündeki sorusu üzerine Türkiye'nin NATO üyeliğinin eski olduğunu, 1952’den beri Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu hatırlattı. “NATO savunma anlayışında bölünmezdir ve bütündür.” diyen Gül, Suriye'de olup bitenlerin de komşu ülke olarak Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Her şeyden önce Suriye'deki halkın hepsini kardeşimiz olarak görüyoruz, hiçbir ayrım yapmadan. Onların yaşadıkları bizi derinden etkilemektedir. Onların güvenliği ve onlara karşı bugün tehdit ortamı bizi çok ilgilendirmekte. Bu ülkede maalesef bazı kimyasal silahlar var. Sovyet döneminden kalma, bunların bazı fırlatıcıları var yine o dönemden kalma. Bütün bunlar düşünülerek kendisine komşu olan bir NATO ülkesinde ihtimaliyet hesapları yapılabilir. Bu çerçeve içerisinde NATO bünyesinde savunmaya dönük çeşitli planlamalar vardır. Patriot konusunu bu çerçeve içerisinde anlamak gerektiği kanaatindeyim.” cevabını verdi.

'NEDEN ŞİLİ İLE İLGİLENİYORSUNUZ?'

Gül, Türkiye’nin neden Şili’ye bu kadar ilgi gösterdiğinin sorulması üzerine de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri içerisinde olan bir ülke olduğunu, ancak herkes ile ,ilişkilerini geliştirdiğini söyledi. Gül, “Latin Amerika'ya çok büyük önem veriyoruz. Latin Amerika'da şu anda 9 tane büyükelçiliğimiz var. Son dönemde 3 büyük elçilik daha açtık. Latin Amerika'nın da Türkiye'ye olan ilgilisi büyüktür. Son 5 ay içerisinde 6 ülkenin Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının gereğidir. Hem siyasi olarak, hem ekonomik olarak böyledir. Latin Amerika da en dikkati çeken ülke Şili'dir ekonomik potansiyeli, zenginliği açısından. Tarihi ilişkilerimizi bu çerçeve içerisinde Şili'yle güçlü hale getirmek istiyoruz. Hatta direkt uçuşları da başlatmak istiyoruz. Kısa süre içerisinde ulaştırma alanında havacılık antlaşması imzalanarak Türk Hava Yolları Şili'ye direkt uçar.” diye ekledi.

ŞİLİ CUMHURBAŞKANI: TÜRK HÜKÜMETİNİN GAZZE’DE ATEŞKES ÇAĞRISINA DESTEK VERİYORUZ

Filistin toprakları dışında en fazla Filistinlinin yaşadığı ülke olan Şili Cumhurbaşkanı’na, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırıları hakkındaki tutumu soruldu. Şili Cumhurbaşkanı, ilk olarak Osmanlı zamanında gelen ve bugün sayıları 300 binden fazla olan Filistinlinin Türk pasaportuyla kendi ülkelerinde olduklarını hatırlattı.

Şili’nin Filistin konusundaki tutumu ve düşüncesini 'istikrarlı' diye açıklayan Şili Cumhurbaşkanı, “Filistin halkının kendine ait özgür, bağımsız ve egemen bir ülke kurma hakkını savunuyoruz. Ayrıca İsrail’in güvenli sınırlara sahip olmasını da istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Bugün Gazze’deki durumu ise 'endişeyle izlediklerini' söyleyen Şili Cumhurbaşkanı, şiddetin Ortadoğu’da çözüm yolu olmadığını vurguladı. Çözümün 'doğrudan diyalog' olduğunu söyleyen Sebastian Pinera, “İsrail ve Filistin arasında diyalog olmalı, BM çevresinde bir çözüm bulunmalı. Filistin’e hak ettiği egemenlik ve bağımsızlığını vermek lazım.” dedi.

Şili’nin BM’de Filistin’i tanıdığını ve destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Pinera, “Türk hükümetinin katkısından dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Ateşkes çağrısına destek veriyoruz. Barışı istikrarlı ve daimi bir şekilde sağlamak için biz de bunu destekliyoruz. İsrail’in komşularıyla barış içinde yaşamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Cihan)



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs