En Sıcak Konular

Küresel ısınma uyarısı

19 Kasım 2012 14:18 tsi
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, iklim değişikliği ile mücadelede daha sert önlemlere başvurulmasını istedi. Önlem alınmazsa 2060 yılına kadar sıcaklığın dört derece artabileceği belirtiliyor.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Dünya Bankası'nın girişimiyle Almanya'da Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nde hazırlanan iklim raporunu kamuoyuna tanıttı. “Çok çok az zamanımız kaldı” sözleriyle, küresel ısınma tehdidinin ulaştığı boyutlara dikkat çekmeye çalışan Jim Yong Kim, “İklim değişikliği ile mücadelemizi sertleştirmezsek, yoksulluğu hiçbir zaman ortadan kaldıramayacağız” dedi. Dünya Başkanı somut önlemler dile getirmezken, Dünya Bankası'nın yenilenebilir enerjiler konusundaki teşviklerine başvurulmasını istedi.

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Hans Joachim Schellnhuber de, “İki dereceden daha fazla ısınmaya göz yumarsak, ekolojik sistemin çöküş noktalarını zorlamış oluruz” dedi. Uzman, bunu engellemenin tek yolunun fosil yakıtlara dayalı üretimden ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinden geçtiğini ifade etti.

2 DERECE İLE SINIRLANDIRILMALI

Söz konusu raporda, iklim taahhütlerinin yerine getirilmemesi durumunda 2060'lı yıllarda sıcaklığın dört derece artabileceği uyarısı yapılıyor. Bunun sonucu olarak da belirli aralıklarla sıcaklık dalgalarının yaşanabileceği, hasat veriminin düşebileceği ve küresel gıda krizinin başgösterebileceği ifade ediliyor.

Ancak atmosfere zararlı sera gazı salımını sınırlayan önlemler alınsa dahi, sıcaklıktaki artışın 2100 yılına kadar dört dereceyi bulması ihtimalinin yüzde 20 olduğu vurgulanıyor. Küresel karbondioksit salımı 2011 yılında rekor seviyeye ulaşarak 34 milyar tonu bulmuştu.



Uzmanlar, hükümetler, çevre örgütleri ve araştırmacılara göre, iklim değişikliğinin kısmen de olsa kontrol altında tutulabilmesi için sıcaklıktaki artışın 2 derece ile sınırlandırılması şart. 2 derece şartı, uluslararası iklim müzakerelerinde de temel alınıyor. Bir sonraki BM iklim zirvesi 26 Kasım'da Katar'da yapılacak. Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, geçen yıl 2015 yılına kadar yeni bir iklim sözleşmesi hazırlanması konusunda uzlaşmaya varmıştı. (DeutscheWelle)



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs