En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta ipler kopma eşiğinde

19 Kasım 2012 13:50 tsi
Kuzey Irak'ta ipler kopma eşiğinde Irak Ordusu tarafından oluşturularak Kerkük ve Diyala'ya yerleştirilen Dicle Operasyon Gücü ile Kürt yönetimine bağlı peşmergeler arasında çatışma çıktı. Bölgedeki gerilimin tırmandığı kaydediliyor.

Irak'ta petrol, özerklik ve arazi yüzünden çıkan kavgalar gittikçe dramatik bir hal alıyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak merkezi yönetimi arasında petrol alanlarının hakimiyeti açısından henüz bir anlaşmaya varılamaması bir yana, kısa bir süre önce oluşturulan Dicle Operasyon Gücü ile ilgili çatışmaya varan gerginlik taraflar arasındaki egemenlik kavgasının yeni bir boyuta sıçradığı gözleniyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasındaki gerilim, ABD birliklerinin geçtiğimiz yılın Aralık ayında Irak'tan çekilmesiyle yükselmişti. Irak güvenlik güçleri ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki soğukluk bu yılın başlarından itibaren çatışmaya kadar giden olaylara neden oldu. İki taraf arasındaki ilişkiler, sınır anlaşmazlığı bulunan bölgede yapılacak operasyonları yürütmek adına Irak güvenlik güçleri için yeni bir komuta merkezi oluşturulmasının ardından iyice gerildi.

En son Irak güvenlik güçleri ve Kürt gruplar arasında, Duz Harmato olarak adlandırılan bölgede geçtiğimiz gün erken saatlerde silahlı çatışma meydana gelmişti. Bölgedeki peşmerge güçlerinin komutanı Galip Muhammed'in verdiği bilgiye göre, çatışmada bir peşmerge ile bir sivil öldü. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin kentteki şubesi önünde yaşandığı belirtilen çatışmanın Dicle Operasyon Gücü tarafından başlatıldığı iddia edilirken her iki taraftan toplam 10 asker yaralandı.

Askeri çatışmanın eşiğinde Dicle Operasyon Gücü altında Irak Ordusu birliklerinin Kerkük kentinde konuşlandırılmasına Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin cevabı ise binlerce peşmergenin kente sevk edilmesi oldu. Peşmerge Bakanlığı medya yetkilisinin verdiği bilgiye göre Peşmerge Bakanı ve yardımcısı kentte peşmergelerle bir araya gelirken, peşmergelerin Dicle Operasyon Gücü tarafından yapılacak herhangi bir harekete müdahale için hazırlık yaptıkları öğrenildi.

İki tarafla da görüşmelerde bulunduğu bildirilen Kürdistan Komünist Partisi yetkilisi Ebu Karwan ise Rudaw'a yaptığı açıklamada, taraflar arasında şimdiye dek herhangi bir müzakerenin gerçekleşmediğini belirtirken, askeri bir karşı karşıya gelişin beklendiğini belirtti.

Dicle Operasyon Gücü ile peşmergeler arasından meydana gelen çatışmadan bir gün sonra konu hakkında açıklama yapan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı, Irak merkezi yönetimini suçlayarak, "bölgede yaşayan Kürtler ve Araplar arasındaki dostane ilişkilerin bozulmaya çalışıldığı"nı söyledi.

Sol



Bu haber 1,371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs