En Sıcak Konular

İsrail'in hesabı...

19 Kasım 2012 09:55 tsi
İsrail'in hesabı... Netanyahu, son ABD askerinin gidişini neden bekledi?

İsrail, 2013 Ocak ayında erken seçime gidiyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın 22 Ocak'taki seçimler öncesinde partilerini birleştirmeyi planladığı ortaya çıkmıştı. Aşırı sağcı koalisyonun, erken seçim öncesi Gazze Şeridine yönelik kanlı bir operasyon düzenlemesi, Netanyahu'nun İsrail seçmenini kendi koalisyonuna oy vermesi "rehin alması" olarak değerlendirildi. Oysa başka olasılıklar da var. Saldırı, erken seçim arefesine denk gelmesi dışında başka hangi gelişmelere tesadüf etti?

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kanlı saldırının zamanlamasına dair akla gelen taze sorularımız şöyle:

-ABD seçimlerine az bir süre kala, İsrail'in Sudan'da bir askeri mühimmat fabrikasını vurduğu ortaya çıkmıştı. CIA başkanının istifasında bu olay bir rol oynadı mı? Bu operasyondan Obama'nın önceden haberi oldu mu? İsrail İran'ı vurmaya kalksa, ABD Başkanı'nın haberi olacak mıydı?

- ABD ordusu ile İsrail ordusu arasındaki ortak tatbikattan hemen sonra Netanyahu hükümeti Gazze'ye saldırmaya karar verdi. İsrail'in, son ABD askerinin de bölgeden ayrılmasından hemen sonra bu operasyonu başlatması nasıl yorumlanmalı?

- İsrail neden ABD seçimlerinin bitişini bekledi? Seçim öncesi bir saldırı, Obama'yı sıkıştırmaz mıydı? Yoksa Netanyahu, Obama seçilirse, kendisine ağır bir fatura kesilmesinden mi korktu? ABD'nin İsrail üzerinde ne gibi yaptırımları olabilir?

- İsrail’in önde gelen dini otoritelerinden Haham Jonathan Sacks, BBC’de katıldığı "Today" adlı programda, yayının bittiğini sanmış ve spikerin İsrail'in Gazze saldırısı ile ilgili sorusuna  "operasyonun İran’la alakalı olabileceğini" şeklinde cevap vermiş. Gazze saldırısı ile İran'a olası bir operasyon arasında nasıl bir ilişki olabilir?

- Netanyahu Gazze operasyonu için düğmeye basarken, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'a yapacağı ziyareti  hesaba kattı mı?

- Mısır'a hareket etmeden önce gazetecilerin ''Gazze'ye gitmeyi düşünüyor musunuz '' sorusuna Erdoğan, ''Şu anda programımda öyle bir şey yok'' yanıtını vermişti. Şimdi Erdoğan'ın Gazze'ye gidebileceği konuşuluyor. İddia doğruysa, Erdoğan'ın programını nasıl bir gelişme değiştirdi?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs