iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

İkisi '1' şey söylüyor?

19 Kasım 2012 00:02 tsi
İkisi '1' şey söylüyor? Ayrı ağızdan çıkan 'aynı' cümlenin sırları... iyibilgi Ankara

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ya da tam ismiyle “Muhammed Mursi İse el-Eyyat, Ankara’ya gelip AKP’nin kongresine katıldığında, Türkiye’ye ‘dışarıdan’ bakanlar nasıl bir durumun ortaya çıktığını tam anlamadılar.

Ülkelerin Devlet Başkanları’nın bir başka ülkedeki siyasi partinin (iktidar da bile olsa) kongresine katıldıkları pek sık görülmez. Bu özel bir durumdur...

Eğer Mısır ve Türkiye arasında bir jeo-stratejik kronoloji oluşturulacak olsa, Obama’nın ilk başkan seçildiğinde iki ülkeye yaptığı ziyaret, Cumhurbaşkanı Mursi’nin kongre ziyareti ve nihayet Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı hem ilk hem ikinci Mısır ziyareti bölgenin tümü için köşe taşları olarak değerlendirilebilir.

Bu ziyaretin ana teması ise tek bir cümle üzerine kuruldu: “Bölge artık eski bölge değil”! Bu cümlenin “gizli özne”leri olduğu gibi, bir “hedefi” ve “anlamı” var.

Önce bu cümlenin hem Başbakan Erdoğan hem de Cumhurbaşkanı Mursi tarafından aynı zamanlama ile aynı mekânda ve birebir aynı kelimelerle tekrarlandığını söyleyelim.

Mursi, “… bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil, liderler de eski liderler değil” derken, Erdoğan tarih de vererek aynı cümleyi kurdu; “… bölge eski bölge değil, 2008’deki bölge ile 2012’deki bölge de aynı değil.”

Peki bu aynı cümlelerin "özneleri", "hedefi", "mânası" ne?

İlginçtir bu üç sorunun yanıtı birbirinden farklı! Bu cümlelerin özneleri: Türkiye ve Mısır! Eski bölgede olmayan şey de zaten bunlar; güçlü Türkiye, güçlü Mısır ile bu iki ülkenin güçlü ittifakı.

Hedefi ise İsrail! Bu iki ülke Tel Aviv’e bölgenin şartlarının değiştiğini, şimdi bu şartlara uyması gerektiğini söylüyor. Peki İsrail uymazsa? Cümlelerin devamında o da var aslında. Eğer İsrail değişen şartları görmez ve aynı hataları yapmayı sürdürürse, Kahire ve Ankara ile yüzleşmek zorunda kalacak. Tabii sadece bu ikisiyle değil!

Gelelim "ilginç" olana: "Aynı cümle"nin hem öznesinde hem hedefinde ABD de bulunuyor! Washington bu cümlelerin hedefinde çünkü, “artık bu yapılanlar karşısında körleşmeyin” mesajını alıyor.

Fakat aynı zamanda ABD de-İsrail’in varlığına ilişkin fiziki bir tehdit olmadıkça-bölgeyi bırakmış (!) durumda. Değişenlerden biri de bu.

Zaten ortak cümlelerin mânası da şu: Artık bu bölgede “biz” varız! Hatta ABD bile yok!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs