En Sıcak Konular

Erdoğan ve Mursi İsrail'i uyardı

18 Kasım 2012 09:24 tsi
Erdoğan ve Mursi İsrail'i uyardı Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi dünyaya önemli mesajlar verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da temaslarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile düzenlediği ortak basın toplantısında bölgede yaşanan sıcak gelişmelere değindi.
 
Erdoğan, “Kan üzerine, ölüm üzerine barışı bina etmek mümkün değil" sözleriyle İsrail'e, "Sürekli zamana oynuyor. Ama zulüm ile abad olunmaz" sözleriyle de Suriye'deki Esed yönetimine yüklendi. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le Gazze konusunda yaptığı görüşmelerin içeriğini de paylaştı. Mursi ise İsrail'in Filistin'de işgalci bir güç olduğuna işaret ederek, "Ancak şunu İsrail çok iyi bilmelidir ki, artık bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil, bölge liderleri de eski bölge liderleri değil” dedi.
 
Ortak Basın Toplantısı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da yoğun bir gündemin ardından Cumhurbaşkanı Mursi ile ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti.
 
“5 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Yetersiz”
 
Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığına vurgu yapan Başbakan Erdoğan, yılsonu itibariyle hedefin 5 milyar dolar, önümüzdeki 3-4 yıl içinde de bu rakamın 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
 
“27 Anlaşma İmzaladık”
 
Ziyareti sırasında 27 anlaşmanın imzalandığını belirten Erdoğan, "Halklarımızın birbirine kaynaşması en önemli temennimizdir” dedi.
 
Başbakan Erdoğan'ın gündeminde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da vardı.
 
“İsrail’i Koruma Adına Bir Haksızlığa Düşerlerse…”

 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının durdurulması ve ateşkes sağlanması için diplomatik temasların sürdürüldüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Cumhurbaşkanımız çok ciddi bir telefon diplomasisi ile dünya ile zaten bu konuda irtibat halinde. Aynı şekilde ben de telefon diplomasisini yoğun bir şekilde sürdürüyorum. Temennimiz süratle Gazze'de ateşkesin sağlanmasıdır. Fakat burada dünyadaki egemen güçlerin yine İsrail'i koruma adı altında, İsrail'in güvenliği adı altında burada bir haksızlığı koruma durumuna düşerlerse insanlık bunu affetmeyecektir. Çünkü orantısız imkan, orantısız güç kimdedir bu belli. Şu anda İsrail'de ölen üç kişi ama bu güçler, dünyaya bunu 300 kişi gibi anlatıyorlar. Son rakamları almadım. Ama Gazze’de ölenlerin sayısı 30’u aşmıştı.”
 
“2008’de de Bunu Yaşadık O Zaman da İsrail Seçime Gidiyordu”
 
İsrail’de yaklaşan seçimlerle Gazze saldırısı arasında bağlantı kuran Başbakan Erdoğan, bugün yaşanan benzer görüntülerin 2008'de İsrail'deki seçimler öncesinde yaşandığına dikkat çekti.
 
Başbakan Erdoğan, “2008’de bunun çok farklı bir versiyonunu zaten yaşadık. Yine bir seçim öncesiydi. Gazze’de 1500 Filistinli öldürüldü. Yine bir seçime gidiliyor. Seçime gidilirken böyle bir olayla karşı karşıyayız" dedi.
 
“Obama ve Putin’den İsrail’i İkna Etmelerini İstedim”
 
Bölgede ateşkes ilan edilmesiyle ilgili yaptığı diplomatik temasları anlatan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmelerin içeriğini de paylaştı.
 
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
 
''Dün akşam Sayın Obama ve Sayın Putin'le görüştüm. İsrail tarafını ikna etmelerini, önemli bir teminat oluşturulmasını istedik. Daha önce Kahire'deki ateşkes anlaşmasına İsrail uymadı. Burada da, aynı durum olmaması gerektiğini ifade ettik. Temenni ederiz ki taraflar buna uyarlar. Bugün buna uyulmadığını gördük. Temennimiz Gazze'de süratle ateşkesin sağlanmasıdır. Temenni ederiz ki, bu atışlar durur ve bölgeye biran önce bölgeye barış hakim olur. Çünkü kan üzerine, ölüm üzerine barışı bina etmek mümkün değildir "
 
Başbakan Erdoğan'ın gündeminde Suriye'de devam eden zulüm de vardı. Suriye'deki zulmün görmezden gelinemeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye halkının yanında olduğunun altını bir kez daha çizdi.
 
Güvenlik Konseyi’nin Tavrını Eleştirdi ve “Esed Zaman Kazanıyor” Dedi
 

Başbakan Erdoğan, “Biz Suriye'de Suriye halkının yanındayız. Olmaya da devam edeceğiz. Suriye'de çok ciddi katliam ve zulüm vardır. Şu anda 50 bini bulan ölüm vardır, bu görmezden gelinemez. Bütün bunlara karşın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çok farklı tedbirleri geliştirmiş olması gerekmektedir. Ama şu ana kadar Güvenlik Konseyinden beklenen müdahaleyi görmedik, göremedik. Ve Esed sürekli zaman kazanmaktadır. Zamana oynamaktadır. Ama zulüm ile abad olunmaz, bugüne kadar kimse de abad olmadı" şeklinde konuştu.
 
Mursi, “İsrail İçin İşgalci Dedi” ve Çarpıcı Bir Uyarı Yaptı
 
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de, İsrail'in Gazze'ye saldırısı konusunda sükunet çağrısında bulunduklarını hatırlatarak, ateşkesin sağlanması için çabaların sürdürüldüğünü bildirdi.
 
İsrail'i işgalci güç olarak nitelendiren Mursi , ”Tek amacımız Gazze'ye yapılan saldırıların durdurulması. Ancak İsrail şunu çok iyi bilmelidir ki, Bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil, bölge liderleri de eski liderler değil. Eğer bir adımını atıyorsa, bunun da karşılığında cezasını çekmeye kendini hazır hissetmesi gerekiyor" dedi.

trthaber


Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs