En Sıcak Konular

Atık yağlar enerjiye dönüşüyor

16 Kasım 2012 17:08 tsi
Devir, tasarruf devri. Avusturya'nın Tirol bölgesinde artık yalnızca çöpler ayrıştırılmıyor, atık yağlar da binlerce haneye elektrik sağlamak üzere bir tesiste toplanıyor.

Avusturya'nın Tirol bölgesindeki Schmalzerhof restoranın şef aşçısı sıradan bir günde 20 litre yağ kullanıyor.

Bu restorandaki kullanılmış yağlar 2004'ten beri özel atık tesislerine gönderiliyor. Bölgede oluşturulan yağ toplama sistemi herkes için büyük kolaylık.

Schmalzerhof Restoran'ın sahibi Simone Baumgartner, ''Her hafta toplanıyor, servis çok iyi. Şirkete güveniyorsunuz ve bir de üstüne para alıyorsunuz'' diyor. Şirkete fıçı başına 5 euro ödeme yapılıyor.

Kullanılmış yağ boşa gitmiyor. Atık yağlar enerjiye dönüştürülüyor. Kamyonla, restorandan alınan yağ, arıtma tesisine götürülerek, yeniden değerlendiriliyor.

Dolu kovalar sıcak bir odaya konuluyor, aksi halde yağ soğuyup sertleşiyor. 60 derecede gece boyunca sıvı olarak kalıyor. Hammadde elde etmek için yağ iyice temizleniyor.

HER GÜN 15 TON YEMEKLİK YAĞ

Her gün 15 ton yemeklik yağ boşaltılıyor. Kış aylarında daha fazlası geliyor. Kullanılmış yağlar eskiden kanalizasyona gidiyor ve burada boruları tıkıyordu.

Temiz kovalar da Tirol halkının mutfağına geri gidiyor. Boşaltma işinde çalışanların tek bir şeyden rahatsız olmaması gerekiyor, o da koku.
Arıtma tesisi çalışanlarından Josef Gürtler, ''İlk başlarda tabii ki insanın alışması gerekiyor. Çünkü çok sert bir koku yayılıyor. Ama bu tamamen alışkanlık. Bugün artık bu kokuyu almıyorum bile.''

Yemeklik yağdan elektrik üretme fikri mühendis Christian Callegari'nin aklına gelmiş. Callegari bölgesindeki tesisleri iyileştirip çevreyi korumak istemiş.

Santralde, dizel yakıtlı gemi motoru kullanılıyor. Kullandığı atık yağ, hammaddesinin tükettiği kadar karbon çıkardığı için ek karbondioksit sürümü sıfır. Yarım milyon euroya mal olmuş. İki yıl sonra kendini amorti etmiş olacak.

Christian Callegari, “Yemeklik yağa uydurmak için motorda değişiklik yapılmadı. Püf noktası, yağın işlenip yakıt olarak kullanılmaya elverişle hale getirilmiş olması. Böylece motordan tam randıman alınıyor” diyor.

3 BİN HANEYE ELEKTRİK

Yağ santrali 3 bin haneye yetecek kadar elektrik üretiyor. Atıklar arıtma tesisinin elektrik ihtiyacını da karşılıyor.

Arıtma tesisi müdürü Manfred Anfang, “Bizim açımızdan en büyük değişiklik, enerji ihtiyacımızı karşılayabiliyor olmamız. Artık hiç elektriğimiz kesilmiyor ve gerektiğinde tesisi dizel yakıtıyla işletebiliyoruz” diyor.

Mühendis Christian Callegari çevre dostu enerji üretmek için her yolu deniyor. Kanalizasyon atıklarını da değerlendiriyor. Tortu, motorun ısısıyla kurutularak çevredeki sanayi kuruluşlarına yakıt temin edilmiş oluyor.

Callegari, ''Kurutulmuş tortunun en büyük avantajı az yer kaplaması. Hacim olarak, normal yollardan suyu alınmış tortunun üçte birine düşüyor. Isı değeri yüksek olduğundan çimento fabrikalarında da kullanılabiliyor” diye konuşuyor.

Tirolliler bu sisteme çoktan alışmış. Onlara göre yağ toplamanın kağıt ve plastik ayırmaktan farkı yok. Ev kadını Christine Bachmann, “Yemek yaparken çok az yağ kullanıyor ve dört haftada bir şantiyeye kullanılmış yağ teslim ediyorum” diyor. (DeutscheWelle)

Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,818 µs