En Sıcak Konular

Ürdünlüler artık kralın gitmesini istiyor!

16 Kasım 2012 16:09 tsi
Şimdiye kadar sadece reform çağrılarının yankılandığı protestolarda artık Kral Abdullah`ı hedef alan sloganlar atılıyor

Ürdün'ün başkenti Amman`da binlerce gösterici akaryakıt fiyatlarındaki artışlara duydukları Kraliyet Sarayına yürüyerek gösterdi.

Polisin yollara kurduğu barikatlar nedeniyle saraya ulaşamasalar da, sayılarının 100 bini geçtiği bildirilen eylemcilerin mesajı Ürdün Kralı Abdullah`aydı.

"Insanlar rejimi değiştirmek istiyor, "Özgürlük," "Abdullah defol," "Allah adaletsizliğinden daha büyük," "Abdullah senin dönemin bitti" sloganları atan kalabalık, şehir merkezinde bulunan Hüseyni Camii önünde toplandı.

Pankartlarda da akaryakıt fiyatlarına duyulan öfkeyi anlatan, politik ve ekonomik değişimi talep eden ifadeler yer aldı.

Polis caminin etrafında sekiz kilometrelik bir hat oluştururken, bir çatışma yaşanmadığı bildirildi.

Muhalefetteki Müslüman Kardeşler genel başkan yardımcısı Zaki Bani Raşid, "rejiminin değişmesini isteyenlerin sayısı artıyor çünkü insanların taleplerini reddeden politikalar yanlış. Bu gözardı edilmemeli. Çok geç olmadan rejimde reform gerekiyor" dedi.

Eylemciler İçişleri Bakanlığı yakınında akşam saatlerinde başka bir gösteri düzenleyeceklerini söyledi.

Benzer ama daha küçük gösteriler Irbid, Ceraş, Tafileh, Karak ve Maan gibi şehirler de dahil olmak üzere tüm Ürdün`de yapıldı.

CEMAATTEN HATİBE TEPKİ

Bu arada, İrbid ilindeki camilerden birinde cemaat, cuma namazında hatibin konuşmasını keserek minberden zorla indirdi.

Hatibin, halkın akaryakıt zammını protesto etmesine karşı ağır eleştirilerde bulunmasına kızan cami cemaati, minbere çıkarak hatibi zorla indirdi.

Cemaatin hatibe tepkisi, binlerce Ürdünlünün başkent Amman`daki el-Hüseyni Camisi önünde ``Öfkeliyiz, halk vurulamaz`` sloganı atarak gösteri yapmasının hemen ardından geldi.

DEMİR YUMRUK TEHDİDİ

Ürdün Emniyet Genel Müdürü Hüseyin el-Mecali, bugünkü eylemler öncesi yaptığı açıklamada, ülkenin güvenliğine zarar verecek herkesi `demir yumrukla` engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.

Ürdün Hükümeti 13 Kasım Salı günü petrol ürünlerine zam yapma kararı almış, Sanayi ve Ticaret Bakanı Hatim el-Hulvani de fiyatlara yüzde 20 oranında zam yapılacağını belirtmişti.

Eski Başbakan Fayiz el-Taravne, yakıt fiyatlarına yüzde 10 zam yapmış, kararın halk arasında yol açtığı infial üzerine Kral Abdullah, zam kararını geri çekmişti.

Ülkede 3 milyar doları bulan bütçe açığı, enflasyon, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle toplumsal huzursuzluk giderek artıyor.

50 yaşındaki Kral Abdullah`ın, Müslüman Kardeşleri`n parlamento seçimlerini boykotu ve Suriye`deki iç savaş yüzünden de baskı altında olduğuna dikkat çekiliyor. (DünyaBülteni)



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,021 µs