En Sıcak Konular

Şike kararının arkasındaki bilinmeyen gerçek

16 Kasım 2012 15:04 tsi
Şike davasında Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında mahkemenin 'örgüt, tehdit ve resmi belgede sahtecilik' gibi suçlardan verdiği 2 yıldan az cezalar hakkında çıkan haberler tartışmalara neden oldu.

Tartışma yaratan haber şu şekildeydi: "Şike davasında Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında mahkemenin 'örgüt, tehdit ve resmi belgede sahtecilik' gibi suçlardan verdiği 2 yıldan az mahkumiyet kararları kesinleşti. Bir üst mahkemenin itirazı reddetmesi üzerine Mosturoğlu ve Ekşioğlu'nun 'örgüt suçlamasından' aldıkları cezalar kesinleşmiş oldu."

Ancak işin aslı şu: Mahkumiyet kararı gerçekleşmedi. 19 kişi, 2 yıldan az ceza aldıkları için mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakıyor.

Bu da şu anlama geliyor: Aralarında Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun da bulunduğu 19 kişi, önümüzdeki 5 yıl içerisinde herhangi bir suçtan dolayı ceza alırsa o zaman mahkumiyet kesinleşecek ve hüküm giyecekler. Ancak 5 yıl süresince bir ceza almazlarsa da bu süre sonunda kişiler hakkındaki dosya tamamen kapanacak ve suç işlememiş sayılacaklar.

"MAHKUMİYET KESİNLEŞMEDİ"

Konu ile ilgili olarak avukatlar Ali Rıza Dizdar ve Metin Ünlü, hurriyet.com.tr'ye şu açıklamaları yaptı...

Avukat Ali Rıza Dizdar

Verilen kararın aksettirilme şekli yanlış. Karar kesinleşmedi. Hükmün ertelenmesi kesinleşti. Bu 19 kişi 5 yıl içinde bir suç işlerse bu hüküm infaza girecek.

Şu anda verilen hüküm kesinleşme ya da yargılanma değil. Bu kişiler 5 yıl içinde hiçbir ceza almazsa bu süre sonunda hiç yargılanmamış sayılacak, 5 yıl sonra yeniden doğmuş olacak. Yargıtay da 2 yılın altındaki cezalara inceleme yapmaz, bu kişilere de yapmayacak. Diyelim ki bugün, bu 19 kişiden biri bir suç işledi ve bir ceza aldı. İşte o zaman hüküm giyecektir.

Bu 19 kişi içinde yönetici olanların da yöneticilikleri şimdi kesinlikle düşmez. Ancak 5 yıl içinde ceza alır ve hüküm giyerlerse o zaman yöneticilikleri düşer.

Spor Hukukçusu Avukat Metin Ünlü

Hükmün açıklanması geri bırakılıyor, suç sabit görülüyor, sanık hakkında ceza veriliyor ama bu hüküm açıklanmıyor. 5 yıl boyunca sanık başka bir suöç işlemediği takdirde o ceza ortadan kalkar. Suç işlememiş gibi olacak. Ortada açıklanan bir hüküm olmadığı için yöneticilik de düşmez.

NAİM KARAKAYA DA AÇIKLAMA YAPTI

Yaşananlarla ilgili olarak Şekip Mosturoğlu'nun avukatı Naim Karakaya da fenerbahce.org'dan şu açıklamalayı yaptı: Dün ve bugün yazılı ve görsel basında, müvekkilimize ait resim, görüntü gibi öğelere de yer verilerek, kamuoyunda Şike Davası olarak bilinen ve İstanbul 16.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olup yakın zamanda karara bağlanan dava dosyası ile ilgili olarak bazı sanıklar hakkında "mahkumiyet kararının kesinleştiği" şeklinde "maalesef yanlış bilgi ve algıya dayanan yanıltıcı haberlere" yer verilmiştir.

Bilindiği üzere mahkemece, sanıklar hakkında bazı isnatlarla ilgili beraat, bazı isnatlarla ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılması, bazı isnatlarla ilgili olarak ise mahkumiyet kararı verilmiş, bu mahkumiyet kararı tarafımızca temyiz edilmiş olup 'Yargıtay tarafından bir karara varılmadıkça bu kararın kesinleşmesi gibi bir durum' söz konusu değildir.

"YARGITAY İNCELEMESİ İSE HENÜZ BAŞLAMAMIŞTIR"

Verilen hükmün, sanık hakkında hiçbir hukuki sonuç doğurmaması anlamına gelen: 'Hükmün açıklanmasının geri bırakılması' kararına ilişkin olarak ise 'Bu karar henüz bir hüküm niteliğinde olmadığından ve dolayısıyla temyize tabi bulunmadığından tarafımızca ilgili yasada öngörüldüğü şekilde kararın veriliş usulüne ilişkin olarak itiraz yoluna başvurulmuş; yapılan bu itiraz incelemesi ise tamamen yargılama usulüne ilişkin sebeplerle reddedilmiş olup, bu karar ile hükmün açıklanması beş yıl süre ile geriye bırakılmıştır.'

Bu sürenin bitiminde ise olağan olarak, "davanın düşmesine" karar verilecektir.

Dolayısıyla bu karar, bir mahkûmiyet kararı olmadığından; itirazın reddedilmesi ile birlikte kesinleşmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Belirttiğimiz üzere müvekkilimiz hakkında verilen mahkûmiyet hükmüne ilişkin temyiz incelemesi ise henüz başlamamıştır ve bu inceleme tamamlanmadıkça hükmün kesinleşmesi gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.

Bu nedenle müvekkilimize ait görsel öğelere yer verilerek; mahkûmiyet hükmünün kesinleştiğine dair yapılan haberler, gerçeği yansıtmamaktadır.

O 19 KİŞİ

Şike davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin 'Örgüt üyesi olmak' suçlarından dolayı 'Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması' kararını verdiği 19 kişi şöyle sıralandı; Mehmet Şekip Mosturoğlu, (Örgüt), İlhan Ekşioğlu (örgüt), Olgun Peker, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, Alaattin Yıldırım, Ali Kıratlı, Cemil Turan, Çoşkun Çalık, Erman Ertaş, Fatih Akbaba, Mesut Erdoğan, Samet Erdemir, Samet Güzel, Sami Dinç, Şükrü Ongan, Tamer Yelkovan, Yusuf Turhanlı, Özden Tütüncü

Kaynak: hurriyet.com.tr



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs