En Sıcak Konular

Suriye Ulusal Koalisyonu yetkilileri Londra'da

16 Kasım 2012 13:25 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye Ulusal Koalisyonu'nu, "Suriye halkının tek, meşru temsilcisi olarak, erken bir aşamada tanımak istediklerini" söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib ve diğer koalisyon yetkilileriyle gün boyu İngiltere Dışişleri Bakanlığında yapılacak toplantı başladı.

Basına kapalı gerçekleşen çalışma toplantısının başında SMDK yetkilileriyle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hague, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Hague, SMDK Başkanı el-Hatib ile görüştüğünü ve Suriye'deki tüm muhalif gruplara ulaşma, Suriye'de siyasi geçiş süreci için plan oluşturma ve insan haklarına saygı konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Suriye koalisyonu ve halkına destek konusunu gelecek hafta Pazartesi günü Brüksel'de yapılacak AB toplantısında da ele alacaklarını ifade eden Hague, koalisyona ilişkin İngiliz hükümetinin yaklaşımını ise gelecek hafta İngiliz Parlamentosu'nda açıklayacağını kaydetti.

Bugünkü görüşmede SMDK yetkililerinden duyduklarının cesaret verici olduğunu söyleyen Hague, soruları da yanıtladı. "İngiltere'nin Suriye koalisyonunu ne zaman tanıyacağı" sorusu üzerine Hague, şöyle konuştu:

"Koalisyonla bu sabah, tanıma konusunu görüştüm. Onları, Suriye halkının tek, meşru temsilcisi olarak, erken bir aşamada tanımak isteriz. Bir, iki ülke bunu yaptı. Birleşik Krallık böyle bir adım atmadan önce, bizzat onlarla tanışmak, görüşmek istedim. Kapsayıcı olacakları konusunda güvence vermelerini görmek istedik."

Suriye'deki krizin çözümünün diplomatik ve siyasi yollardan olması gerektiğini ifade eden Hague, "Bir tarafın, diğer taraf üzerindeki askeri zaferi, insan hayatı açısından uzun ve pahalı bir süreç olur. Dolayısıyla şu anki önceliğimiz insani yardımı artırmak ve diplomatik bir çözüm için baskıyı sürdürmek" dedi.

SMDK ile İngiliz yetkililer arasında bugün Londra'da yapılan çalışma toplantısını, İngiltere'nin Suriye özel temsilcisi John Wilks yürütüyor.     

-"Tabii ki tüm tarafların sorumluluğu var"-

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'e, Ortadoğu'daki duruma ilişkin bir soru da yöneltildi. "Mevcut krizin sorumluluğunun Hamas'a ait olduğunu" söylediğinin anımsatılması üzerine Hague, şunları kaydetti:

"Hamas'ın temel sorumluluğu olduğunu söyledim. Tabii ki tüm tarafların sorumluluğu var. İsrail Dışişleri Bakanı ile dün, gerginliğin azaltılması ve sivil kayıpların önlenmesi konusunda İsrail'in de sorumlulukları olduğunu belirtmek için konuştum."

Krizin şiddetinin azaltılması için tüm taraflara çağrıda bulunduklarını belirten Hague, "Bunun en kolay yolu da Hamas'ın İsrail'e roket atmayı durdurmasıdır. İsrail'in de dikkatli davranması ve krizin şiddetini azaltması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

aa

Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs