En Sıcak Konular

Anlaşmalı boşanan çiftler yandı

16 Kasım 2012 13:13 tsi
Türkiye'de devleti nitelikli dolandırmaktan işlem gören 'anlaşmalı boşanma' vakaları, sosyal yara haline geldi.

Zonguldak'ta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nün son 4 ayda denetlediği 3 bin 584 kişiden 3 bin 373'ünün anlaşmalı boşandığı gerekçesiyle maaşı kesildi. Kurum, ölmüş babasının maaşını alabilmek için resmiyette boşanıp evli kalmaya devam ettiği belirlenen 3 bin 373 çift hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na 'nitelikli dolandırıcılıktan' suç duyurusunda bulundu.

SGK denetçilerinin 2 bin 480 kişiyi daha denetleneceği öğrenildi. SGK Zonguldak İl Müdürlüğü, 20 civarında meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle bir araya geldi. İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan SGK İl Müdürü Kamuran Öner, yılbaşından itibaren sigortasız işçi çalıştıran işletmelere yönelik bilgilendirme, uyarma ve denetleme mekanizmasının tavizsiz uygulanacağını kaydetti. Kurumun yeni vizyonu ve kurumla ilgili verileri sinevizyon eşliğinde gösteren Öner, toplumun kanayan yarası haline gelen 'anlaşmalı boşanma' konusunda da çarpıcı rakamlar verdi.

60 MİLYON İNSAN, SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ ALTINDA

Türkiye'de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında 18 milyon civarında aktif nüfusun bulunduğunu belirten SGK İl Müdürü Kamuran Öner, "Sosyal güvencesi olan insanların bakmakla yükümlü olduğu insanları da bu rakama katarsak ülkemizde yaklaşık 60 milyon kişi 'sosyal güvenlik şemsiyesi' altında. Maden işçisiyle meşhur Zonguldak'ta ise 142 bin aktif sigortalı bulunuyor. Çalışanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hesaba katıldığında 565 bin kişiyi kapsıyor. İşte bu nedenle SGK'nın verdiği hizmet kalitesini yükseltmek, daha iyi ve daha hızlı hizmet üretmek için bir araya gelmek istedik." dedi.

Öner, son günlerde emeklilik yaş parametresinin değişeceğiyle ilgili söylentilerin ise gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

YILBAŞINDAN İTİBAREN SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA AĞIR CEZA GELİYOR

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni yasayla sigortasız işçi çalıştıran işletmelere yönelik denetimlerini sıklaştıracaklarını, uyarılara rağmen sigortasız işçi çalıştırmaya devam eden özel sektör kuruluşlarına ağır ceza geleceğini kaydetti. Öner, meslek odaları temsilcilerine şu bilgiyi verdi: "Toplumun bilinçlendirilmesi konusunda sizlerin rolü büyük. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Biz önce iş yerlerine gelerek, iş verene bu konunun önemini anlatacağız. Sonra da denetlemeye geleceğimize dair bilgilendireceğiz ve denetim yapacağız. Bu kadar şeffaf olacağız. Şunu belirteyim ki sigorta ücretini vermemek için sigortasız işçi çalıştıran işverenin alacağı ceza bundan çok daha büyük olacak. Bizim amacımız hiçbir zaman bağcıyı dövmek olmayacak, biz sadece üzüm yemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

3 BİN 584 KİŞİDEN 3 BİN 373'ÜNÜN ANLAŞMALI BOŞANDIĞI TESPİT EDİLDİ

Anlaşmalı boşananları sert bir dille uyaran SGK İl Müdürü Kamuran Öner, çarpıcı rakamlar verdi. Öner, "Önce bunların maaşını kesiyor. Geriye doğru zararımızı tanzim etme yoluna gidiyoruz. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak nitelikli dolandırıcılıktan ihbarda bulunuyoruz. Son 4 aylık sürede, 3 bin 584 kişiyi denetledik. Ve maalesef bunlardan 3 bin 373'ünün maşını kestik. Sadece 211 kişinin aylığını alması gerektiğine hükmettik. Şu anda 2 bin 480 tane daha denetim yapılacak kişi var. Çok net ifade ediyorum ki anlaşmalı boşanma yapanlarla ilgili mücadelemize kesintisiz devam edeceğiz. Gerekiyorsa peş peşe denetim yapacağız. Eğer hak ediyorsa buna diyeceğimiz bir şey yok; ama bunu usûl haline getirmiş ve hak etmediği bir şeyi devletin kasasından almaya çalışıyorlarsa bunun önüne geçmek için elimizdeki imkânları sonuna kadar kullanacağız. Mutlaka bunu doğru bir şekle oturtacağız." dedi.

ANLAŞMALI BOŞANANLARA AF YOK

Devletin kasasından kimseye haksız tek bir kuruş vermeyeceklerini tekrarlayan Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani şu rakamı tekrar etmek lazım: 3 bin 584 tane denetim yapacaksınız, 3 bin 373 kişinin maaşını keseceksiniz. Şu oranı görüyor musunuz? Evet bunlarla ilgili yargılama devam ediyor. Ama bizim SGK olarak tespitimiz budur. Maalesef bunlar maaş almak için yapılan evlenme boşanma olayları. Ben biliyorum ki vicdan sahibi hiç kimse, buna rıza göstermez. Varsa hakkını alacak, yoksa nesini alacak? Eğer böyle bir hakkı yoksa kimsenin devletin kasasından para almayı dahi düşünmemesi lazım."

Kaynak: CİHAN



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,890 µs