En Sıcak Konular

Emniyet'te skandal fişleme!

16 Kasım 2012 11:58 tsi
Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde jandarma ve polis tarafından ilçede çok sayıda kamu görevlisi ve vatandaşın fişlendiği ortaya çıktı

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın en başlarda yer aldığı fişleneler listesinde, siyasi partilerin ilçe yöneticileri ve aktif üyeleriyle, 77 yaşındaki sade vatandaşlar, hatta kadınlar da bulunuyor.

Hozat Jandarma Komutanlığı ve Hozat Emniyet Amirliği tarafından yapıldığı belirtilen fişleme iddiaya göre kaymakamın talimatıyla yapıldı. Kaymakamlık, jandarma ve poliste birer kopyası bulunan fişleme dosyalarında, kişilere ait birçok bilgiye yer verildi. Kişilerin kimlik bilgileri, ev adresi ve telefon numarasının yer aldığı fişleme dosyalarında, kilosuna, saçına ve göz rengine, konuşma şekline ve bağlantısı olduğu ileri sürülen örgüt ve görevine kadar bilgiler yer aldı.

FİŞLEME YAKIN ZAMAN KADAR DEVAM EDİYORDU

Fişlenen kişinin kimlik bilgileri doldurulduktan sonra fotoğrafı da eklenerek, hazırlanan çizelgenin en alt kısmında Arşiv Kayıtları ve İstihbarat Bilgileri bölümü altında kişiye ait her türlü değerlendirme, hangi örgüte sempati duyduğu yada hangi örgütler ile ilişkisi bulunduğu, Özel yaşamı, kişisel zaafları, gittiği yerler, görüştüğü kişiler, seçimlerde hangi siyasi partiye oy verdiği gibi bilgilere yer verildi. Fişlenen kişilerin çoğu birden çok örgütle ilişkili gösterildi, yaşlı kişilerin bile örgütle ilişkisinin bulunduğu, yardım ve yataklık yaptığı yazıldı.

Yapılan yasal düzenlemeler ve demokratikleşmede atılımlar sayesinde, fişlemenin kesin olarak son bulduğuna ilişkin açıklamalara rağmen, bu dosyalardaki bilgilerden Hozat’taki fişlemenin yakın zamana kadar devam ettiği ortaya çıktı.





FİŞLENENLER LİSTESİNDE KİMLER VAR

Hozat’ta fişlenenler listesinin baş sıralarında Belediye Başkanı Cevdet Konak ve ardından kamu görevlileri yer aldı. Kamu görevlileri arasında Özel İdare Müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki Şube Müdürleri dikkati çekerken, onları ilçedeki okul müdürleri, adliye çalışanları ve diğer bazı kamu görevlileri izledi.
Siyasi partilerin Hozat’taki ilçe başkanları ve yöneticileri ile aktif üyeleri de fişleme listesinde yer aldı. Ak Parti İlçe Başkanı İshak Aydın’ın yanı sıra oğlu Serkan Aydın’ın da bulunduğu fişleme listesinde, çok sayıda BDP’linin adına rastlandı.

Fişlenenler arasında 77 yaşlarında olan ve hiçbir siyasi parti ve örgüt ile ilişkisi olmayan yaşlı köylüler ve bir çok kadının da bulunduğu dikkati çekti.

YAPANLAR GEREKLİ CEZAYI ALACAK

Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, kurumsal olarak, kişisel bilgileri kaydetmek gibi hiçbir faaliyetlerinin olmadığını belirterek, “Kurumumuz hiçbir şekilde bu tür durumlara müsade etmez. Böyle bir durum söz konusu ise bunu hazırlayanlar gerekli cezayı alacaktır. Böyle bir duruma ne ben ne de kurumum asla müsaade etmez” dedi.

Tunceli’de yaklaşık bir yıldır görev yapan Emniyet Müdürü Yılmaz, DHA muhabirine şunları söyledi:

”İlk kez bilgim oluyor. Bir yılı aşkındır Tunceli’de görev yapıyorum. Temel prensibim her zaman hukuk kuralları çerçevesinde görev yapmak ve bütün emniyet personelinin hukuk dışına çıkmadan görev yapmasıdır. Zaten özel hayatın gizliliği kapsamında bu bilgilerin elde edilmesi kesinlikle suçtur. Bu tür faaliyetler herhangi bir kurumsal talimata dayanmadan yapılıyorsa sorumluların tespiti için ilgili organlar derhal bu sorumluları tespit etmek için çalışırlar. Ben de eğer böyle bir durum varsa ortaya çıkması için derhal inceleme başlatılması için gerekli yerlerden talepte bulunacağım. Eğer gerçekten böyle bir fişleme varsa kesinlikle hukuksuzdur ve açığa çıkması içinde ne gerekiyorsa yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.”



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,025 µs