En Sıcak Konular

Japonya'da ''üçüncü yol'' güçleniyor

16 Kasım 2012 09:48 tsi
Japonya'da siyasi yapıya hakim olan Demokrat Partisi (DP) ile Liberal Demokrat Partisi'ne (LDP) karşı "üçüncü yol" güçlenmeye başladı.

Osaka'nın karizmatik belediye başkanı Toru Haşimoto'nun merkezi bir rol aldığı bu eğilim, Tokyo'nun eski valisi Şintaro İşihara'nın da katılmasıyla Japon siyasetinde adından söz ettirmeye başladı. Ancak Başbakan Yoşihiko Noda'nın erken genel seçimlere gitmeye karar vermesi, "üçüncü yolu" hazırlıksız yakaladı. Buna karşın, karizmatik liderlerin etrafında kurulan küçük partilerden oluşan "üçüncü yol" genel seçimlerden güçlü çıkmak hedefinde.

2. Dünya Savaşı'nın ardından iktidara gelen Liberal Demokratlar, 50 yıla yakın bir süre ülkeyi yönetti. 2009'daki seçimlerde ise büyük reform vaadinde bulunan Demokrat Parti, iktidara geldi. Ancak üç yıl içinde üç başbakan değiştiren ülke, siyasi istikrardan uzaklaşırken mecliste yaşanan tıkanıklık bazı isimleri yeni girişimlerde bulunmaya götürdü. Bunların başında gelen isimlerden olan Osaka Belediye Başkanı Haşimoto yaptığı sert çıkışlarla adından söz ettirdi. DP ve LDP'den kopan isimlerle mecliste partiler kuruldu. Haşimoto'nun Japonya Diriliş Partisi'nin 5 vekili bulunuyor.

Tokyo'nun eski valisi olan Şintaro İşihara da Güneşin Doğuşu Partisi'ni kurarak siyasi arenaya girdi. İşihara önemli bir adım atarak Nagoya Belediye Başkanı Takaşi Kawamura'nın Vergilerde Kesinti Partisi'yle güçlerini birleştirmek üzerinde anlaştı. Ortak basın toplantısında konuşan İşihara, "Önemsiz farkları bir kenara koyarak ortak amaç için güçlerimizi birleştirmeliyiz." diye konuştu. Milliyetçi bir isim olan İşihara, Osaka Belediye Başkanı Haşimoto'nun partisiyle de güçlerini birleştirmenin yollarını arıyor. İki lider, gelecek ay yapılacak seçimler için bugün bir araya geldi. Ancak Haşimoto'nun, Nagoya Belediye Başkanı Kawamura ile birlikte hareket etmeye soğuk baktığı yorumları yapılıyor. Tokyo'nun eski valisi İşihara ise Haşimoto'nun yanı sıra "Senin Partin" adlı grubuyla birleşerek seçimlere güçlü girmek hedefinde.

"ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR"

Seçimlerin erkene çekilmesi ise "üçüncü yolun" işini zora soktu. Osaka Valisi İçiro Matsui, zamanın partinin aleyhine işlediği yorumunda bulundu. Matsui, "Seçimlerden önce farklılıkların üstesinden gelebilir miyiz bilemiyorum. Olmazsa bu şekilde yola devam edeceğiz." diye konuştu. Güneşin Doğuşu Partisi Eşbaşkanı Takeo Hiranuma da biraz daha zamana ihtiyaçları olduğu belirterek, "Bu kadar kısa zamanda diğer partilerle güçlerimizi birleştirebilir miyiz bilemiyorum." ifadelerini kullandı. Bazı yorumcular, Başbakan Noda'nın seçimlere erkene çekerek "üçüncü yolun" önünü kesmek istediğini iddia ediyor. Üçüncü yolun, bu seçimlerden yine de etkin bir güç olarak çıkacağı yorumları da yapılıyor. Demokrat Parti ile Liberal Demokratların, hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamayacağı, bu partilerden destek almak zorunda kalacakları ifade ediliyor.

cihan






Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,462 µs