En Sıcak Konular

İşte Çin'in yeni lideri

14 Kasım 2012 17:15 tsi
İşte Çin'in yeni lideri Çin’in gelecek 10 yılına yön verecek kişi olacak Xi Jinping, ülkenin 5. parti sekreteri olarak yarın basın önüne çıkacak.

1 Haziran 1953'te Pekin’de doğan Xi Jinping, aslen ülkenin orta kesimindeki Shaanxi eyaletinin Fuping ilçesindendir. Babası, emektar komünist ve partinin kurucuları arasında yer alan Xi Zhongxun'dur.

Çin’in en elit okullarından biri Tsinghua Üniversitesi Kültürel ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin Maksizm Teorisi ve Siyaset Bölümü lisansüstü mezunu olan Xi Jinping, hukuk doktorası sahibidir. Ayrıca, 1975-79 yılları arasında yine aynı üniversitenin bünyesinde Kimya Mühendisliği bölümü mesleki eğitimi aldı.

1962'de 9 yaşındayken ülkenin kurucusu ve ilk lideri Mao Zedong ile babasının arasının bozulmasından sonra kuzeybatıdaki yoksul Shaanxi eyaletine sürülen Xi, babasının hapse atıldığı “Kültür Devrimi” döneminde 7 yıl boyunca küçük bir köyde yaşadı.

Financial Times gazetesine göre, babası hapisteyken ÇKP üyeliği için 10 kez başvuruda bulunan Xi, karşı-devrimci bir babanın çocuğu olarak sürekli olumsuz cevap aldı.

İlk olarak 1974'te Komünist Parti’ye kabul edilen Xi, pragmatik, alçak gönüllü ve yolsuzluğa karşı tahammülsüzlüğü ile parti bürokraside hızla yükseldi. Parti kariyerinin başlarında ülkenin güneyindeki Fujian eyaletinde birçok görev yaptı.

1997 yılında 344 üyeli ÇKP Merkez Komitesi'ne en genç üyelerden biri olarak seçildi. Ama en az oyu alan üye olarak listenin en sonunda Xi Jinping ismi vardı.

2003 yılında ülkenin doğusunda yer alan ve Çin’in ekonomik açılımının başlangıç yeri olan Zhejiang eyaletinin parti başkanı olarak atanan Xi, ardından Chen Liangyu'nun görevden alınması sonrasında Şanghay parti başkanlığı görevine getirilmişti.

Çin ekonomisinin inanılmaz bir hızla büyümesini sağlayan reformlara verdiği destek ile bilinen Xi Jinping, aynı zamanda 2008 Olimpiyatları gibi birçok organizasyonun başında yer aldı.

Washington Post gazetesinin 2011 yılında yayımladığı bir makalede Xi Jinping, sorun çözme yeteneği yüksek, temkinli ve ayağı yere basan bir lider olarak tanımlamıştı.

Xi Jinping, siyasi ve piyasa ekonomisi reformları hakkındaki yolsuzluklara samimi bir açıklık yaparak sert tutumuyla tanınıyor. 2009 ve 2011 yıllarında Time 100 listesinde dünyanın en etkili kişilerden biri olarak seçilen Çinli lider, ayrıca 2010 yılında İngiliz bilim dergisi New Statesman tarafından da “Dünyanın En Etkili 50 kişisi” anketinde 4. sırada yer aldı.

Batılı uzmanlar, kendisinden önceki liderlerin aksine, Batı'yla temas halinde olan ve yurtdışına seyahat eden Xi’yi, iletişime açık bir lider olarak tarif ediliyor.

ÇİN’İN YENİ FİRST LADYSİ PENG LİYUAN

Xi Jinping’in eşi Peng Liyuan, aslında Çin halk müziği sanatçısı. Uzun siyah saçları ve güçlü sesi ile tanınan Liyuan, söylediği "Vatanım" ya da "Çin İleri!" adlı yurtsever şarkılar ile ülkede büyük popülariteye sahiptir. Liyuan aynı zamanda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda tümgeneral görevinde bulunuyor.

Çinlilerin en çok sevdiği şarkıcılar arasında yer alan Peng, ayrıca oyunculuk da yapıyor. Çin’in yeni First Lady’si, 2011 yılının Aralık ayında ilk kez Çin Sanat Ödülleri'ni alan 23 isimden biri olmuştu. Öte yandan, 2011 yılının Haziran ayında AIDS ile mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü İyi Niyet Elçisi seçilmişti.

Çin’in yeni liderinin ABD'de ünlü Harvard üniversitesinde okuyan Xi Mingze isimli bir de kızı var.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong'un 1949-1976 yılları arasında oturduğu koltuğu devralan ikinci kuşak lider Deng Xiaoping, 1978-1992 yılları arasında “Reform ve dünyaya açılma” yolu ile ülkenin başında yer almıştı. Üçüncü nesil lider olarak bilinen Jiang Zemin de 1992-2002 yıllarında “Ekonomik reform” dönemini yönetmişti. Dördüncü kuşak lider Hu Jintao ise koltuğunu 2002 yılında “Bilimsel kalkınma” yolu ile devralmıştı.

Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,494 µs