En Sıcak Konular

Devletlerin gözü özel hayatımızda

14 Kasım 2012 13:59 tsi
Google'ın yeni dönem şeffaflık raporu, kişisel bilgi ve haberleşme özgürlüğünün ABD başta olmak üzere birçok devletin denetimine verildiğini ortaya koyuyor.

Haberleşme ve özel hayatın dokunulmazlığı söyleminin bayraktarlığını yapan başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde bu özgürlüklerin devlet denetimi altına alındığı Google raporunda da ortaya çıktı. İletişimin yaygınlaşmasına paralel olarak devlet sanal dünyayı kontrol ederek denetimini sıkılaştırıyor.

Google'ın yayınladığı yeni dönem şeffaflık raporu, kullanıcı bilgilerinin ve hesaplarının hükümetler tarafından daha çok kontol edilebilir hale geldiğini ve bu taleplerin gittikçe arttığını gösteriyor. Google raporuna göre özel bilgileri kontrol etmede ABD başı çekiyor.

Google'ın altı ayda bir düzenli olarak yayınladığı ve dünya devletlerinin içerik itirazlarını istatistiksel olarak sergilediği şeffaflık raporu, küresel çapta internet güvenliğinin ve kişisel bilgilerin nasıl denetlendiğini göz önüne seriyor.

Google'ın 2000 yılından bu yana yayınladığı rapora göre bazı devletlerin kullanıcı hesaplara müdahale taleplerine olumlu cevap oranı yüzde 90'ları buluyor. Bu rakamlar hükümetlerin haberleşme özgürlüğüne ve bireylerin özel hayatına ne kadar müdahele ettiğinin bir göstergesi. Kullanıcı hesaplarına ve bazı içeriklerin kaldırılmasına yönelik taleplerin bazı devletlerin hiçbir talebi kabul edilmezken bazı devletlerin talepleri %90 oranında karşılanıyor.

ABD BAŞI ÇEKİYOR

2012 yılının ilk altı yayında dünya devletleri Google'a yaklaşık 20.938 kişinin kullanıcı verilerine ilişkin talep iletti. Google, bazı ülkelerin bilgi taleplerine olumlu cevap verirken bazılarına ise olumsuz karşıladı.

Kullanıcılar hakkında en fazla bilgi talebinde bulunan hükümet Amerika Birleşik Devletleri oldu. Ayrıca, ABD'nin 16 binden fazla bilgi talebinin yaklaşık 7.969 tanesinin bireysel hesaplar olduğu öğrenildi.

ABD'nin yapmış olduğu 7,969 kullanıcı verisi talebi Google tarafında %90 oranında karşılandı. Almanya'nın yapmış olduğu 1.533 talebe ise sadece %39 oranında olumlu yanıt geldi.

Google'a kullanıcı verileriyle ilgili başvuru yapmış olmasına rağmen talepleri hiç karşılanmayan ülkeler ise Türkiye, Rusya ve Macaristan oldu.

KALDIRMA TALEPLERİ ARTIYOR

Hükümetler, çeşitli sebeplerle Google'dan bazı video ve aramaların kaldırılmasını istiyor. Genellikle suç ve devlet güvenliği gerekçesiyle istenen resmi bilgi talebinin sınırları çok genişleyerek özel hayata müdahaleye dönüşüyor. Terör, gerekçe gösterilerek yapılan takiplerin fikir özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği gibi temel hakalrın yasal olmayan yollardan engellenmesi ve denetlenmesi ile sonuçlanıyor.

Geçtiğimiz yılın ilk döneminde Google'a gelen kaldırma talebi 15.744 olurken bu sene aynı dönemde 20.938 adet kaldırma talebi geldi. Google verilerinde kaldırma taleplerini düzenli olarak bir artış göstermesi ifade özgürlüğünün ve haberleşme özgürlüğünün önündeki engellerin büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Türkiye'de gelen kaldırma taleplerine karşılık Google'ın taleplere verdiği cevap raporda şu şekilde yer aldı:

"BTK tarafından 426 YouTube videosu, Blogger blogu, bir Google dokümanı ve bir arama sonucunun Atatürk'ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla kaldırılması için 148 istek aldık. Türk kullanıcılarının YouTube videolarının %63'üne erişimi kısıtladık. Web Arama ve Blogger bloglarını kaldırma isteklerini veya tek bir Google dokümanını kaldırmaya yönelik bir isteği uygun bulmayarak içeriği kaldırmadık. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından, azınlıkların bağımsızlığını tartıştığı ve siyasetçilerin özel hayatları hakkında bilgi ifşa ettiği gerekçesiyle blogların kaldırılması için istekler aldık. Bu istekleri uygun bulmayarak içeriği kaldırmadık." (DünyaBülteni)



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,333 µs