iyibilgi Avustr" /> iyibilgi Avustr"/>

En Sıcak Konular

'Silahları bölgeye taşımaya başladık'

14 Kasım 2012 11:38 tsi
'Silahları bölgeye taşımaya başladık'
Kuzey yarım kürede kimse farkında değil ama Savunma Bakanı Panetta ve Dışişleri Bakanı Clinton, ABD’nin yeni Pasifik hamlesi için çok kritik cümleler kurdular.. 'İşler daha kızışacak'a getirdiler lafı... iyibilgi Avustr

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları Avustralya’yı ziyaret ettiler. Resmi ziyaret sebebi, “yıllık stratejik değerlendirme” toplantıları. Ancak hem Clinton hem de Panetta, ABD’nin Pasifik’e yönelik inşa ettiği politikasına ilişkin güçlü ve dikkat çekici ifadeler kullandılar. Tabii kimi ipuçları da verdiler.

Örneğin Panetta, “Asia Pivot” ismini verdikleri stratejilerinin “gerçek” olduğunu söyledi. Bunun anlamı şu: birçok uzman ve yorumcu ABD’nin Pasifik’e yönelik planının gerçekçi olmadığını zira küresel ekonomik krizin ABD’nin elini bağlayacağını söylüyor.

Zaten tam da bu noktada Panetta, “Ortadoğu’daki ve global ekonomik krize rağmen bu stratejiyi uygulayacağız” cümlesini kuruyor... “Bölge için yeni bir düzenleme ihtiyacı gerçektir ve uzun dönemli bir politikadır.”

Ardından da işte o hep söylenen ama dünyanın kuzey yarım küresinde pek ilgi görmeyen cümle geliyor; “ABD bu strateji gereği ileri teknolojili askeri gemilerini, silahlarını ve hava taşıma araçlarını belli aşamalarla bölgeye taşımaya başlamıştır.”

Asla Asya’yı terk etmedik...

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise daha stratejik ve meseleyi yukarıdan gören, kimi gelişmelerin ipuçlarını açıklamalar yaptı Avustralya’da; “Avustralya, enerji ve ticaret konusunda Pasifik ile Hint Okyanuslarını birbirine bağlayan çok önemli bir noktadır. Şunu çok açık bir şekilde netleştirmek isterim ki, kalmak için bu bölgedeyiz. Her zaman buradaydık. Asla Asya’yı terk etmedik. Kendimizi Pasifik gücü olarak görüyoruz.”

Önemli bir başka ipucuna gelince; Clinton, Hindistan’ın bölgede daha katılımcı olmasını çok önemsediğini ve ileride Avustralya ile Hindistan arasında gerçekleştirilecek bir askeri tatbikatı ABD’nin desteklediğini belirtti. Yani, Hindistan’ın bölgede etkin oyunculardan biri olması ABD’nin stratejik düşüncelerinden biri. Ama kime karşı?

www.iyibilgi.com



Bu haber 5,931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,705 µs