En Sıcak Konular

100 bin kişiden ABD'den ayrılma talebi

14 Kasım 2012 11:26 tsi
ABD'deki başkanlık seçiminde Başkan Barack Obama'nın yeniden seçilmesinden sonra 100 bin Amerikalı eyaletlerinin ülkeden ayrılması için dilekçe imzaladı.

Beyaz Saray'ın "We the People" adlı internet sitesinde yapılan başvurular, çoğunu Obama'nın Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'nin kazandığı 20 eyaletten geldi.

Başta Lousiana olmak üzere, Texas, Montana, Kuzey Dakota, Indiana, Mississippi, Kentucky, Kuzey Carolina, Alabama, Florida, Georgia, New Jersey, Colorado, Oregon ve New York'ta onbinlerce kişi "online" imza kampanyası başlatarak Beyaz Saray'a ayrılmak istediklerini bildiren bir dilekçe yolladı.

LOUSİANA VE TEXAS BAŞI ÇEKİYOR

İlk bağımsızlık talebi Lousiana Eyaletinden geldi. 10 binin üzerinde Louisiana'lı Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılıp bağımsızlıklarını istiyor. Başlatılan "online" imza kampanyasına katılanların sayısı 10 bini aştı. Texas'da imza sayısı da 10 bine yaklaştı. Beyaz Saray'a gönderilen dilekçede, barışçı bir biçimde birlikten kopmak ve eyaletteki yurttaşların kendi kendilerini yönetmek istedikleri belirtildi.

25 BİN İMZA GEREK

İki dilekçenin de 7 Aralık tarihine kadar 25 bin imzacı sayısına ulaşması halinde o eyaletlerde oylama yapılacak. Bu durumda Beyaz Saray'ın bu taleplere karşı resmi bir açıklama yapması gerekiyor.

ABD anayasasında eyaletlerin birliği terk etmesine izin veren bir madde bulunmuyor. Beyaz Saray Pazartesi gecesi itibariyle dilekçelere herhangi bir yanıt vermedi.Kayda geçirilen toplam 20 dilekçede Teksas eyaletinin başvurusu 25 binden fazla imza topladı. Beyaz saray bu sayıyı aşan tüm dilekçelere yanıt vermeyi taahhüt ediyor.

ABD'de Başkan Abraham Lincoln'ın seçilmesinden sonra bazı eyaletler birlikten resmen ayrılmış ve bunu Amerikan iç savaşı izlemişti.Dilekçelerin büyük kısmında, Amerika'nın İngiltere'den bağımsızlık bildirgesinin ilk satırlarına vurgu yapıldı. Bildirgenin bu kısmında yeni bir ulus oluşturmak için "siyasi bağları koparmaktan" bahsediliyor.

Şu anda en çok ilgi gören başvuru, Romney'nin Obama'ya yüzde 15 fark attığı Teksas eyaletininki. Dilekçe metninde, "Amerikan haklarının açık bir şekilde ihlal edildiği" vurgulanıyor. İhlal edilen bu haklara, uçak yolcularının maruz kaldıkları aramalar örnek gösteriliyor.(BBC ve ajanslar) 

Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs