iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Majestelerinin angajmanı

13 Kasım 2012 16:09 tsi
Majestelerinin angajmanı Ankara'ya sabır telkin edenler, Londra'ya ne diyecek? iyibilgi özel

Dün sabah Ceylanpınar sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıkta Suriye uçaklarının muhalif hedefleri vurması, kamuoyunda bizzat Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni angajman kurallarının neden uygulanmadığı sorusunu akla getirdi. Eğer yeni angajman kuralları uygulanıyor olsaydı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınıra yaklaşan Esad’a bağlı savaş uçaklarına müdahale etmesi söz konusu olabilir, sıcak çatışma ve hatta bir süredir konuşulmayan Türkiye-Suriye savaşı senaryoları gerçek olabilirdi.

Ancak korkulan olmadı, Ankara yeni angajmanı devreye sokmadı. Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş dün iyibilgi’nin dikkat çektiği bu mevzuyu bugünkü köşe yazısında masaya yatırdı, Ankara’nın “caydırıcılığı pahasına” neden yeni angajman kurallarını devreye sokmadığını sordu. İyibilgi olarak biz de aynı soruyu Suriye’yi yakından tanıyan Akşam gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli’ye sorduk. Mahalli operasyonun Suriye sınırları içersinde yapıldığını dolayısıyla Türkiye’nin uluslar arası hukuk açısından zaten müdahale hakkı olmadığını söyledi. Angajman kurallarının uygulanmamasına sebep olarak da NATO gibi üçüncü bir partinin bu konuda Ankara’ya itidal çağrısında bulunmuş olabileceğini açıkladı.

Suriye ile İsrail arasında Golan Tepelerine yakın bölgede çıkan gerilimi sorduğumuzda, Mahalli bu olayı yaklaşan İsrail seçimlerine bağladı. Önümüzdeki Ocak ayında gidilecek seçimlere yakın, Netanyahu hükümetinin İsrail kamuoyunu etkilemek için bilerek olayı kızıştırdığını, Suriye odaklı uluslar arası konjonktürden kendine pay çıkarmak istediğini belirtti.

Aslı Aydıntaşbaş ile Hüsnü Mahalli’nin belirttiği gibi eğer üçüncü bir parti, Ankara’nın Suriye konusunda angajmanı uygulamaya sokmasını engelliyorsa, bunda, yeni bir Suriye muhalefet yapısının oluştuğu Katar sürecinin de payının olduğunu unutmamak lazım.

Ankara, Türkiye’nin caydırıcılığı pahasına savaş tuzağına düşmemek için sabrederken, İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards’ın insani krizin daha da kötüye gitmesi halinde İngiltere'nin Suriye sınırlarına asker gönderebileceğini söylemesi de dikkatle bir kenara not edilmeli.

Eğer Ankara'yı itidale çağıran NATO ise, İngiliz Genelkurmay'ı NATO'dan bağımsız olarak mı konuşuyor, yoksa başka bir başkentin ağzıyla mı?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs