En Sıcak Konular

TÜBİTAK, 16 ilin su kalitesini takip edecek

13 Kasım 2012 13:02 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; Ergene, Gediz, Sakarya, Susurluk ve Akarçay havzalarında su kalitesi izleme çalışması başlattıklarını söyledi.

Çalışma ile 5 havzadan su temin eden 16 ilde; nehir, göl, geçiş suyu, kıyı suyu ve yer altı sularında AB Su Çerçeve Direktifi kapsamında izleme yapılacak ve su kirlilik haritası oluşturulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, 5 su havzasında su kalitesinin düzenli olarak izlenmesi için aralarında TÜBİTAK’ın da bulunduğu üç kuruluş ile hizmet alım sözleşmesi imzaladı. Buna göre; Ergene, Gediz, Sakarya, Susurluk ve Akarçay havzalarında nehir, göl, geçiş suyu, kıyı suyu ve yer altı sularında belirlenecek noktalarda AB Su Çerçeve Direktifi kapsamında izleme yapılacak. Çalışma ile söz konusu su kütlelerinin, fiziko-kimyasal, kimyasal, biyolojik ve hidromorfolojik kalite unsurları izlenerek veri akışı sağlanacak. Yüzeysel sularda 3’er aylık periyotlarda yılda 4 kez su ve yılda 1 kez biyolojik izleme, yer altı sularında ise yılda 2 kez su kalitesi ile su seviyesinin ölçümü yapılacak. Kıyı-geçiş suları izleme noktalarında mevsimsel olarak 3’er aylık periyotlarda yılda 4 kez su kalite elementleri ve yılda 1 kez biyolojik kalite elementleri izlenecek. İzleme çalışması fiziko-kimyasal, kimyasal ve biyolojik analizlerin yapılması ile desteklenecek. Analizlerin sonucunda kirlilik yükleri hesaplanarak su kirlilik haritaları oluşturulacak.

 BALIK ÖLÜMLERİ RAPOR EDİLECEK

İzleme çalışmasının, kapsama dahilindeki tüm havzalarda yapılacağını ifade eden Bakan Eroğlu, “Böylece Ergene Havzası’nda bulunan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli; Gediz Havzası’nda bulunan Manisa, Uşak, İzmir, Kütahya; Sakarya Havzası’nda bulunan Sakarya, Eskişehir, Ankara, Bilecik, Kütahya, Konya, Afyonkarahisar, Bursa, Bolu; Susurluk Havzası’nda bulunan Balıkesir, Bursa, Kütahya; Akarçay Havzası’nda bulunan Afyonkarahisar, Konya olmak üzere toplamda 16 ilde su kalitesi izlenecek” bilgisini verdi.
Ergene Havzası’nda 18, Gediz Havzası’nda 17, Sakarya Havzası’nda 50, Susurluk Havzası’nda 35, Akarçay Havzası’nda 27 noktada izleme yapılacağını dile getiren Eroğlu, ayrıca yer altı suyunda 10 noktada izleme çalışması gerçekleştirileceğini vurguladı.

Eroğlu, izleme ve analiz edilmek üzere numune alma çalışmalarında balık ölümü, kaza, kontrolsüz deşarj, meteorolojik şartlar gibi unsurların da rapor edileceğini, numune alımlarının tarih kayıtlı fotoğraf ve video çekimi ile kayıt altına alınacağını da sözlerine ekledi.

cihan

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,006 µs