En Sıcak Konular

Bakan Ergin, tutuklu ve hükümlü sayısını açıkladı

13 Kasım 2012 12:38 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü sayısının 2009 yılında 116 bin 340, 2010 yılında 120 bin 804, 2011 yılında 128 bin 604 ve 2012 Kasım ayı itibariyle de 128 bin 119 olduğunu söyledi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ergin, adalet hizmetlerinde kalitenin makul sürede yargılama, kanun yoluna başvuru oranlarının düşüklüğü, kanun yollarında tespit edilen hukuki hata miktarının azlığı, evrensel demokrasi ve insan haklarına paralel anlayışın hakim olması gibi birçok unsurunun olduğunun bilindiğini ifade etti.

2002 yılından bu yana mahkeme sayısında yüzde 30'luk bir artış sağlandığını dile getiren Ergin, ihtisas mahkemelerinin belli alanlarda daha etkin yargılama yaptığı gerçeğinden hareketle ihtisas mahkemelerininin sayılarının artırdıklarını belirterek, 2002 yılından bu yana yüzde 100'lük bir artış olduğunu kaydetti. Makul sürede yargılamanın daha nitelikli yargılama gibi adaletin kalitesine ilişkin meselelerin ancak makul sınırlar içerisindeki iş yükü ile mümkün olacağını dile getiren Bakan Ergin, ceza infaz sistemine ilişkin atılacak adımların insan hakları ile yeniden topluma kazandırma konularına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü sayısının 2009 yılında 116 bin 340, 2010 yılında 120 bin 804, 2011 yılında 128 bin 604 ve 2012 Kasım ayı itibariyle de 128 bin 119 olduğunu anlatan Ergin, "Bu rakamlardaki artış ekonomik ve sosyal ilişkilerin yoğunlaşması, nüfusun artması gibi olgular yanında özellikle iki sebebe bağlı bulunmaktadır. Bunlar infaz mevzuatımızdaki şartla tahliye sürelerinin uzatılması, yargılamaların hızlandırılmasına yönelik çalışmaların neticesi olarak Yargıtay'ın daha hızlı karar veriyor olmasıdır." dedi.

Ergin, tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle görüşmesine imkan sağlayan düzenlemenin şuan Mecliste olduğunu söyledi. Yargının hızlandırılması ve uzun tutukluluk sürelerinde teknik alt yapıda önemli mesafa aldıklarını dile getiren Ergin, bunun için bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu sistem ile yol tutuklamaları ortadan kalkacağını, nakillerin azalacağını ve otomotik kayıt sistemi ile zaman kaybının ortadan kalkacağını vurgulayan Ergin, böylece yargıdaki süratin artacağına dikkat çekti.

Daha iyi bir yargı sistemi için devletin tüm kurumlarının canla başla çalışma gösterdiğini dile getiren Ergin, sonuçların zamana bağlı görüleceğini kaydetti.

cihan


Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs