En Sıcak Konular

Her 100 belediyeden 60'ı kapanacak!

13 Kasım 2012 10:01 tsi
13 yeni ilin katılmasıyla büyükşehir sayısını 29'a çıkaran yeni yerel yönetim yasası Meclis'ten geçti. Yeni yasa ile 2000'deki her 100 belediyeden 60'ı 2014 yılından itibaren kapanmış olacak.

Meclis 16 günlük zorlu mesainin sonunda, 2000'li yılların en kapsamlı yerel yönetim değişikliğini dün sabaha karşı kabul etti.

2000'de 3 bin 228 olan belediye sayısı, 2014'teki yerel seçimle bin 384'e düşecek. 100 belediyenin işini 40'ı yapacak. İçişleri Komisyonu'nda 14 Ekim'de gündeme alınıp 21 Ekim'de çıkarılan yasa, Genel Kurul'da da 7 gün görüşüldü.

Yeni yasayla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir oldu. Büyükşehir kurulması, ilçe belediyesi oluşturulması, belediyelerin parçalanması ve tasfiyesine ilişkin hükümler ilk yerel seçimden itibaren uygulanacak. Büyükşehir sınırının çizilmesinde geçmişte kilometre çapıyla hesaplanan pergel yöntemi terk edilerek "geniş ölçek" getirildi.

Hürriyet'ten Deniz Gürel'in haberine göre ; İstanbul ve Kocaeli'de olduğu gibi 27 büyükşehirin sınırı da şehirlerin mülki sınırıyla aynı oldu. Nüfusu 750 binin altında kalan iller bundan sonra büyükşehir olamayacak. 750 bini geçenler de yasayla büyükşehire yükseltilecek.

16 BİN KÖY ŞEHİRLİ OLDU

Son değişiklikle bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona erecek. 29 şehirde il özel idaresi kapatılacak. Kapatılan beldelerden 559'u büyükşehir dışında, bin 32'si ise büyükşehirde bulunuyor. Beldeler mahalleleriyle, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılacak. Nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamayacak. Kapatılan belediyelerdeki personel kamu kurumlarına dağıtılacak. İl özel idarelerinin yerine, büyükşehirlerdeki tüm yatırımları izleyip denetleyen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlıklar valilere bağlı olacak, ancak bütçelerini Başbakan onaylayacak.

Yeni şehirliye 5 yıl avans

Mahalleyi dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler işletme ruhsatı almış sayılacak. Buradaki vatandaşlar 5 yıl emlak vergisi, belediye gelir vergisi, harç ve katılım payı ödemeyecekler. Su ücreti de 5 yıl en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek.



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,754 µs