En Sıcak Konular

''Türkiye'nin AB yardımlarına ihtiyacı yok''

13 Kasım 2012 09:51 tsi
''Türkiye'nin AB yardımlarına ihtiyacı yok'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi 10 sene önce AB üyeliği için motive eden AB yardımlarına bugün ihtiyaç olmadığını söyledi.

9. Türk-İtalyan Forumu Kapsamı'nda İtalyan ve Türk Dışişleri Bakanları Giulio Terzi ile Ahmet Davutoğlu, Senato Başkanvekili Emma Bonino'nun yönettiği bir panele katıldı.

Davutoğlu, AB'den beklentilerinin sadece fasılların açılması olmadığını ifade ederek, ''Bugün bizim Avrupa'dan beklediğimiz sadece bir faslın açılması değil. Otursun Avrupalı seçkinler, liderler, Avrupa'nın geleceğini tartışsınlar, burada Türkiye'nin üyeliğini ona göre değerlendirsinler'' ifadesini kullandı.

Türkiye ve Türklerin, Avrupa tarihinin her zaman parçası olduğunu anlatan Davutoğlu, ''Türkiye ne Avrupa'dan ne Asya'dan kopabilir. Biz Avrupa'nın hep parçasıydık, parçası olmaya devam edeceğiz, reddedilsek bile biz Avrupalıyız. Türk arşivleri kullanılmadan Avrupa tarihi yazılamaz. Bu denli iç içe geçmiş vakayız'' diye konuştu.

''Bizim stratejik tercimiz Avrupa Birliği üyeliğidir. Buna şüphe yoktur. Çünkü, bu bizim için de hayati derecede önemli'' diyen Davutoğlu, Türkiye'yi 10 sene önce AB üyeliği için motive eden AB yardımlarına bugün ihtiyaç olmadığının da altını çizdi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde Türk halkının düşüncelerini de şöyle aktardı: ''Zannedildi ki Türkiye, istediğimiz çözüme 'evet' diyecek. Kusura bakmasınlar Türkiye alternatifsiz bir ülke değil. Biz AB olmadan da bu siyasi kriterleri hayata geçirebiliriz. Üretken bir ekonomik yapı kurabiliriz. Halka sorarsınız hayır ümitli değil. Bize adil davranılmadığından, güvenini kaybetti. Özellikle Kıbrıs konusundaki çifte standartlar yüzünden.''

TERZİ: TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILIMININ AVANTAJLARINI GÖRÜYORUM

Davutoğlu'nun İtalyan mevkidaşı Terzi de Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması sürecinin kesinlikle yeniden canlandırılabileceğini belirterek, 35 fasıldan 12'sinin müzakerede olduğunu, bunlardan ''enerji, kültürel, siyasal diyalog'' gibi sonuçlanabilecek başlıklar üzerinde odaklanmanın olumlu olacağını düşündüklerini ifade etti.

Bakan Terzi, ''Türkiye'nin AB'ye katılımının avantajlarını görüyorum. Göç veren değil, göç alan bir ülke oldu. İtalyan dış politikası Türkiye'yi hep AB'nin parçası olarak görmüştür. AB'nin istikrarı ve güvenliği için Türkiye'nin AB'nin parçası olması gerekliliğinin altını çizmiştir'' dedi.

Terzi, Türk ekonomisinde bütçe açığında sorun ve Gayri Safi Milli Hasıla büyümesinin biraz yavaşlamış olabileceğinden söz etmesine karşın, ''Türk ekonomisinin Avrupa ekonomisine dinamizm katabileceğini söyleyebiliriz'' ifadesini kullandı.

cihan


Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs