En Sıcak Konular

2B projesi, kâbusları haline geldi

12 Kasım 2012 17:03 tsi
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) vatandaşın mülkiyetine geçirilmesi projesi, Zonguldak'ta bazı mahallelerin sakinlerinin kabusu haline geldi

Maliye Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin en yoğun 2B arazisine sahip illeri arasında yer alan Zonguldak'ta büyük mağduriyet yaşanıyor. Özellikle Tepebaşı Mahallesi sınırında bulunan Akşemsettin Caddesi, Ahmet Galatalı Sokak, 4 Nolu Doktor Cevdet Müftüoğlu Sokak, Hanımeli Sokak, Fulya Sokak'taki arazilerin birim fiyatı 12 ve 32 TL'den 320 - 800 TL seviyesine çıkarıldı.

Mahalle sakinleri, problemin çözülmesi amacıyla Maliye Bakanlığı, Valilik ve Kent Konseyi'ne dilekçeyle başvurdu. Tartışmalı arazi tespit kararı düzeltilmemesi durumunda 400 metrekare arazisi olan bir vatandaş, 800 liradan 320 bin lira para ödemek zorunda kalacak. Örneğin 100 metrekarelik evi olan bir vatandaş tapuyu üzerine almak istese, eskiden 12 liradan bin 200 liraya tapu sahibi olurken, bugün 80 bin lira bedel ödemek zorunda. Bu durum, emekli maaşıyla geçinenlerin çoğunlukta olduğu mahallede, "2B arazilerimiz acaba müteahhitlere peşkeş mi çekiliyor?" şüphesine neden oluyor.

Kent merkezinde, altyapı ve konum olarak herhangi bir ayrıcalığı bulunmayan arazilerin rayiç bedellerine yüzde 6666 oranında zam yapıldığı ileri sürüldü. Çoğunluğu emeklilerden oluşan mahalle sakinleri, bu skandal karar nedeniyle 2B başvurusu yapamıyor. Yıllar sonra tapuya kavuşma hayali suya düşen mahalle sakinleri yetkilileri göreve çağırırken, Maliye Bakanlığı konuyu incelemek üzere maliye uzmanı görevlendirdi.

10 binin üzerinde 2B kapsamında arazi kullanıcısı olduğu tahmin edilen kent merkezinde yüzde 8 oranında bir başvuru yapıldı. Tartışmalı komisyon kararı nedeniyle Kadastro çalışmaları henüz tamamlanamayan Tepebaşı bölgesinin 2B başvuru süresi 1 Nisan 2013 tarihine uzatıldı.

Yapılan yanlışlığı haritadan gösteren Muzaffer Çevik, "Bu bölgede 2B yasası yürürlüğe girdikten sonra herkesi bir tapu alabilme heyecanı sardı. Fakat daha sonra rayiç bedelleri öğrenen halk kara kara düşünmeye başladı. Mahallemiz 7-8 mahalleye komşudur. Bunlar içinde konum olarak değil fakat rayiç bedel olarak en yüksek metrekare birim fiyatı olan mahalledir. Örneğin öyle yerler var ki aynı mevkideki sokağın bir tarafı 800 TL iken diğer tarafı 30 TL'dir. Bir tarafı 320 TL iken bir tarafı 50 liradır. Bunun neresinde adalet var, birileri bana bunu izah etsin." diye soruyor.

YÜZDE 6666 ZAM ŞOKU

Bir önceki (2006) arazi tespit komisyonu ile şu anki komisyonun belirlediği arazi metrekare birim fiyatı arasında yüzde 6666 oranında zam yapıldığını ileri süren Çevik, "Böyle dengesizlik dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu devasa çelişkiyi Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bölge milletvekillerimize de ilettik. Hepsi de bir yanlışlık olduğunun farkındalar; ancak şu ana kadar olumlu bir adım atılmadı. Eğer bu yanlışlık düzeltilmezse bu bölgede hiç kimse ev sahibi olamaz." dedi.

YANLIŞLIK YAPILDI, BÜYÜKLERİMİZ BUNU ÇÖZSÜN

Muhtarlık ve Belediye Meclisi'nde karar alınırken yanlışlık yapıldığını iddia eden Çevik, şunları söyledi: "2006'da komisyonun almış olduğu karara göre Akşemseddin ve bazı yerlerin metrekare birim fiyatı 12 liradır, oysa bugün metrekare birim fiyatı 800 liradır. Yani yüzde 6666 zam yapılmıştır. Burada 17 bin kişilik Tepebaşı mahallesi mağdur edilmiştir. Devlet yetkililerine ilettik, yardımcı olmazlarsa vatandaş mahvolacaktır. Sayın Başbakan bu kanunu herhalde vatandaşı mağdur etmesi için çıkarmadı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle saçma bir karar alınmamıştır. Birileri bilerek veya bilmeyerek yanlış yapmış olabilir. Şu anda önemli olan devletimizin bu imkânından faydalanmaktır. Biz devlet yetkililerinden bu hatayı düzeltmesini istiyoruz."

Çevik, Akşemseddin caddesi üzerinde yaşanan çelişkiyi somut örneklerle anlatıyor: "Caddenin sol tarafına açılan Yeşil mahalleye ait Esentepe Sokağı'nın metrekare birim fiyatı 30 liradır. Bu sokağın tam karşısındaki Tepebaşı Mahallesi sınırına giren Hanımeli Sokağı'nın birim fiyatı ise 800 liradır. Burada bir usulsüzlük var. Yetkililer bu kararı nasıl aldılar?"

MECLİS ÜYELERİ KARARA BAKMADAN İMZALADI İDDİASI

Skandal karar sürecinde Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya'nın yerine vekalet eden azası Mithat Karaoğlu imzasını taşıyor. Kent merkezindeki 19 mahalle muhtarından 18'i fiyatları yüksek tutulan yerlere itiraz ederek kabul edilebilir seviyelere çektirmiş. Ancak Tepebaşı Mahallesi Muhtarlığı, 2009-2010 yılında gereken adımları atmamakla suçlanıyor.

O dönem Tepebaşı Muhtarlığı'na vekâlet eden aza Karaoğlu, komisyon kararlarının içeriğine bakılmadan imzalandığını ileri sürerek, "Muhtarımız izindeydi, yerine ben vekâlet ediyordum. 800 liraya varan rakamları görünce kendisini haberdar ettim ve ne yapılması gerektiğini sordum. O bana ‘Sen imzalasan da geçer, imzalamasan da geçer. Çünkü biz komisyonda bunun mücadelesini verdik' dedi. Hakikaten de vermişler, bazı yerleri düşürmüşler. Benim oturduğum Adile Naşit sokak 200 liraymış, 50 liraya düşürmüşler. Biz zaten imzaladığımız şeyle ilgili komisyona çağrılmadık. Her şey düzenlenmiş. Biz işi de bilmiyoruz. 15 günlük muhtarlık görevini devralmıştık. Buradaki hata, belediye meclis üyelerinin içeriği incelemeden el kaldırmalarıdır. Yani bu bir yanlış veya gözden kaçmış da olabilir." ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Mahallesi Taşocağı Sokak sakini Mehmet Özdemir ise kanalizasyonu açıktan akan ve çıkmaz sokak üzerindeki bir sokağın 32 liradan 320 liraya çıkarılmasını anlamakta güçlük çektiğini dile getirdi.

BELEDİYE BAŞKANI, MUHTARLIĞI SUÇLADI

Tartışmalı komisyon kararı, Zonguldak Belediyesi'nin inşaatçılıkla uğraşan eski Belediye Başkanı İsmail Eşref döneminde geçti. Eşref'in milletvekilliği seçimleri için belediye başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından yerine geçen mevcut belediye başkanı Muharrem Akdemir, konuyla ilgili Cihan'ın sorularını cevaplandırdı. 19 mahalleden özellikle Tepebaşı muhtarlığında sorun yaşandığının altını çizen Akdemir, "İzinde olan Tepebaşı Mahalle Muhtarı Mustafa Akkaya'nın azası, Akşemseddin sokağının 800 lira olduğunu beyan etmiş. Bu arada muhtar kendisi izinden dönüşte bazı sokak fiyatlarında düzeltmeler yaptı. O zaman yasa gereği yanlışlık varsa 10 günlük süre içerisinde değiştirmeliydi. Bakın bazı sokakların birim fiyatlarını değiştirmiş, ama tartışmalı yerlere hiç dokunmamış. O zaman bu komisyonun yapacak hiçbir şeyi kalmamıştır. Bütün mahalle muhtarlarının imzası var burada" şeklinde konuştu.

DEFTERDARLIK: BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Zonguldak Defterdarlık yetkilileri ise kent merkezinde yaşanan problemin çözümü için Bakanlık tarafından müfettiş görevlendirildiğini kaydetti. Yaşananların çözümü konusunda herkesin çalıştığını ifade eden Zonguldak Defterdar Vekili Hüseyin Çeven, şu bilgiyi verdi: "Vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden şikayet ederek henüz başvurusunu yapmamışlardır. Bunun için Maliye Bakanlığı'nca gönderilen maliye uzmanı gerekli incelemeyi yapıyor. Maliye uzmanlar, mahalledeki bu durumu rapor haline getirip bakanlığa sunacaklar. Bakanlığımızın da bu konudaki emirleri doğrultusunda hareket edilecektir."

Belediye Başkanı, Defterdar, Vergi Dairesi Başkanı, tapu sicil müdürü, ticaret ve ziraat odalarından birer üye ve çeşitli bilirkişilerin yer aldığı takdir komisyonlarınca alınan karar, Zonguldak Belediyesi Meclisi'nin 2009 yılı kararıyla yürürlüğe girdi.

Cihan 

Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs