En Sıcak Konular

Saygun'a göre gizli tanık beyanları yalan

12 Kasım 2012 14:23 tsi
''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen emekli Orgeneral Ergin Saygun, kendisinin Erzincan'a gittiği şeklindeki gizli tanık beyanlarının tamamen yalan olduğunu söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ambulansla getirilen Saygun'un Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından kimlik tespiti yapıldı.

 ''Tutuklu musunuz, hükümlü mü?'' sorusuna Saygun, ''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapisle cezalandırıldığını anımsatarak, Yargıtay aşamasının bulunduğunu söyledi.

 Saygun'un, imzasız ihbar mektuplarının kanunlara göre delil niteliği bulunmadığınını söylemesi üzerine Başkan Özese araya girerek, ''Burada vakıf olduğunuz olayları, gözlemlerinizi anlatın'' diyerek, hukuki vasıflandırma yapmamasını istedi.

 ''Balyoz'' soruşturması sırasında emniyette 25-30 saat süren ifade verdiğini, kendisine ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesi kapsamında da sorular sorulduğunu dile getiren Saygun, ''Bana 'İlhan Cihaner'i tanıyor musun' diye sordular. 'Tanıyorum' dedim. İhbar mektubu olduğunu söylediler. Efe ve Munzur (gizli tanık) benim Erzincan'a gittiğimi iddia ettiler'' dedi.

 Saygun'un gizli tanıkla ilgili bazı açıklamaları üzerine Başkan Özese, gizli tanığın kimliğini açıklamanın suç olduğunu belirtti.

 Gizli tanıkların kendisini tanıdıklarını sanmadığını ifade eden Saygun, ''Gizli tanıklara, 'Ergin Saygun Erzincan'a geldi' şeklinde bu telkinleri yapanlar, ifade vermeye zorlayanlar kimdir. Tamamen yalandır. Ne Erzincan'a gittik, ne de bir seminere katıldık. Bunlar dosyada olduğu için açıklık getirmek istedim'' diye konuştu.

 Başkan Özese'nin bilgisayarların silindiği iddiasını hatırlatması üzerine Saygun, 2008'de Genelkurmay 2. Başkanlığı'ndan 1. Ordu Komutanlığı'na atanması nedeniyle, ayrılırken kendi bilgisayarlarını temizlediklerini söyledi.

 Saygun, ''Sadece bilgisayarları değil, dolaplarda ne kadar dosyalar varsa onları da ilgili yerlere gönderdik, temizledik. Benim sağlık durumumla ilgili rapor internete düştü. Bu nedenle temizleyerek birşey bırakmadık'' şeklinde konuştu.

 Saygun, ihbar mektubunda sözü edilen temizlemenin yapıldığı dönemde kendisinin ve sekreteri Uğur Berksun'un Genelkurmay Karargahı'nda olmadığını kaydetti.

 ''Ergenekon'' dosyasındaki bazı konuların sanki ''Balyoz'' dosyasında da yer aldığını ifade eden Saygun, ''Hilmi Özkök, Çetin Doğan'a '1. Ordu'da bazı emekli orgeneraller ve sivillerin darbe hazırlığı yaptı' diyor. O dönem ne emekli orgeneral ne de sivil var. O zaman bahsedilen davanın Balyoz değil, başka bir şey olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

 
 -Listelerden 16 yıl verildi-


 ''Balyoz Planı'' dosyasında bazı listelerde isimleri olduğu gerekçesiyle bir kısım sanıkların 16 yıl hapisle cezalandırıldığını belirten Saygun, o listelerin bir kısmının ''İnternet andıcı'' dosyasında bulunduğunu söyledi.

 Saygun, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel'in ''28 Şubatla ilgili elimize geçen bazı listeler var. Balyoz'dakilerle örtüşüyor'' dediğini ifade ederek, ''Şimdi 3 ayrı liste ortaya çıktı. Bu listelerden dolayı birçok pırıl pırıl insana 16 yıl hapis cezası verdiler'' diye konuştu.

 Özese'nin ''irtica.org'' ve ''türkatak.com'' adlı internet siteleri hakkında bilgisi olup olmadığını sorduğu Saygun, bu sitelerin 1999'dan beri işletildiğini, 64 tane genelge ve yönetmeliğin Aralık 2010'da hükümet tarafından yürürlükten kaldırıldığını anlattı.

 Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'ndan daha detaylı bilgi alınabileceğini belirten Saygun, ''Ben 2008 Ağustos'un da ayrıldım. Siteler kapatılacaktı. Kapatıldı zaten. Gizli saklı bir şey yok. Sitelerle ilgili bir şikayet de yok'' dedi. 

a.a.



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs