En Sıcak Konular

Rusya patlayan yolsuzluk dosyaları ile sarsılıyor

12 Kasım 2012 13:48 tsi
Rusya birbiri ardınca patlayan yolsuzluk dosyaları ile sarsılıyor: Kremlin savaşta!

Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, GLONASS... Rusya'da son haftalarda bir numaralı gündem maddesi yolsuzluk skandalları. Başkan Putin'in Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı dahil birçok üst düzey bürokratın ardı ardına biletini kesmesi Kremlin'in, "reytignlerinigerilediği bir dönemde yolsuzluklara karşı “temizlik operasyonu” başlattığı” yorumlarına yol açtı.

Rusya'da birbiri ardına patlak veren yolsuzluk skandallarına yenileri eklenmeye devam ediyor. Başkan Putin'in Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ve Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un yanı sıra birçok general ve üst düzey bürokratı görevden almasının ardından, şimdi de hakkında yolsuzluk suçlamaları olan eski Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Roman Panov gözaltına alındı. “Rus GPS” olarak bilinen GLONASS'ın Genel Müdürü Yuri Urliçiç de yine yolsuzluk iddiaları sornası görevden alındı.

APEC zirvesinde yolsuzluk iddiası

Rusya'nın Vladivostok ilinde düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen projelerde 170 milyon rublelik (yaklaşık 5,4 milyon dolar) yoksuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, eski Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Roman Panov gözaltına alındı. İddialar sonrası görevden alınarak Perm Krayı Başbakan Yardımcısılığına atanan bürokratın, soruşturma sırasında delilleri karartabileceği gerekçesiyle tutuklandığı açıklandı. Panov ve diğer zanlılar, kamu ihalelerine fesat karıştırmakla suçlanıyor.

GLONASS'ta skandal

GPS teknolojilerinin Rus vesiyonu olarak bilinen GLONASS'a bağlı Rusya Uzay Sistemleri şirketinin Genel Müdürü Yuri Urliçiç de 6,5 milyar rublelik (yaklaşık 2010 milyon dolar) yolsuzluk iddialarına adı karıştığı gerekçesiyle görevden alındı. Bu paranın sahte sözleşmelerle paravan şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Kremlin: “Özel bir durum yok”

Yolsuzluk skandalları sonrası çıkan yorumlar üzerine Kremlin'den özel açıklama geldi. Başkan Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, “Ses getiren son yolsuzluk davalarının halkın dikkatini dağıtmaya yönelik olduğu iddiaları komik ve anlaşılması çok güç. Başkan Putin, art arda yolsuzlukla mücadele konusunun önceliğinin altını çizmeye devam ediyor. Vladimir Putin daha önceki başkanlık dönemlerinde de, başbakanlığı zamanında da, seçim kampanyasında da yolsuzluklarla mücadelenin önemine vurgu yaptı ve bugün de bu yönde hareket ediyor. Bundan sorna da bunu yapmaya devam edeceğinden kuşku yok” dedi. 

Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs